Prva svijetska flota vozova na vodeni pogon puštena je u rad u Njemačkoj

Prva svijetska flota vozova na vodeni pogon puštena je u rad u Njemačkoj

Njemački zvaničnici pokrenuli su u sredu prvu svetsku flotu putničkih vozova na vodonik, zamenivši 15 dizel vozova koji su ranije vozili neelektrifikovanim kolosecima u državi Donja Saksonija.

O tome piše „Evropska istina“, prenosi AP.

14 novih vozova koristi vodonične gorivne ćelije za proizvodnju električne energije koja pokreće motore. Nemačka vlada je podržala širenje vodonika kao čiste alternative fosilnim gorivima.

Guverner države Štefan Vajl rekao je da je projekat vredan 93 miliona evra „odličan primer“ napora Donje Saksonije da svoju ekonomiju učini zelenijom.

Vozovima, koje proizvodi francuska kompanija Alstom, upravlja regionalna železnička kompanija LNVG na rutama između severnih gradova Kukshaven, Bremerhaven, Bremerfjord i Bukstehude.

Alstom kaže da vozovi Coradia iLint imaju domet do 1.000 kilometara i maksimalnu brzinu od 140 km/h. Korišćenjem vodonika proizvedenog iz obnovljivih izvora energije, vozovi će uštedeti 1,6 miliona litara dizel goriva godišnje.

Vodonik se trenutno proizvodi kao nusproizvod u hemijskim procesima, ali nemačka specijalna gasna kompanija Linde planira da ga proizvodi lokalno koristeći samo obnovljivu energiju u roku od tri godine.