Zelenski: Svijet treba aktivnije da deluje na okončanju ruske nuklearne ucijene

Zelenski: Svijet treba aktivnije da deluje na okončanju ruske nuklearne ucijene

Međunarodna zajednica bi trebalo aktivnije da deluje na okončanju ruske nuklearne ucene, odnosno oslobađanjem Zaporoške nuklearne elektrane (NE) od ruskih osvajača. Relevantnu izjavu dao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u intervjuu za kanadske CTV i CBC, javlja dopisnik Ukrinforma.

„Imamo posla sa teroristima. Ne moramo stalno da odgovaramo ni na jedan njihov uslov. Moramo da pokažemo da je svet jači od bilo kog teroriste, a vi, teroristi, ispunićete naše uslove da bismo mogli da sednemo za pregovarački sto sa vama“, rekao je Zelenski.

Prema njegovim rečima, Rusija je pribegla nuklearnoj uceni nakon zauzimanja Zaporoške NE i stvorila neizvesnu bezbednosnu situaciju kako bi nametnula svoje uslove.

Prema rečima predsednika Ukrajine, 500 naoružanih ruskih militanata boravi u fabrici sa eksplozivom.

Istovremeno, Zelenski je zahvalio Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) na osudi ruske politike u vezi sa Zaporožskom elektranom i pozvao svet da preduzme odlučnije korake potrebne za oslobađanje elektrane.

„Demilitarizacija elektrane – ne samo reči, već i povlačenje svih militanata iz fabrike – tako ozbiljne uslove treba da nameću IAEA, Evropa i svet. U suprotnom, IAEA bi trebalo da prekine odnose sa Rusijom“, naglasio je Zelenski.

Prema Zelenskom, Rusija treba jasno da razume posledice svojih akcija, jer nikome nije dozvoljeno da ucijenjuje svijet.