Bivši kineski lider iznenada napušta ključnu skupštinu

Bivši kineski lider iznenada napušta ključnu skupštinu

Bivši kineski predsjednik Hu Đintao napustio je završnu sednicu ključnog sastanka Komunističke partije iznenada u subotu, kada se očekivalo da će biti izabrano novo rukovodstvo nacije.

Na snimcima koji su se pojavili na društvenim mrežama vide se dva muškarca kako prilaze Huu, koji je sedeo pored kineskog predsednika Si Đinpinga. Nakon kratkog razgovora, činilo se da je jedan od muškaraca pozvao 79-godišnjaka da ode i zgrabio ga za ruku. Hu je izgledao nerado da se povinuje zahtevu.

Drugi zvaničnik koji je sedeo pored bivšeg predsjednika tada se naizgled uključio u razgovor i nešto mu rekao. U jednom trenutku, izgledalo je da Hu pokušava da uzme neka dokumenta koja se nalaze između njega i Sija, ali se kineski predsjednik odupro ovom pokušaju. Inače, aktuelni lider je jedva reagovao na razvoj događaja.

Dok je napuštao svoje mijesto na bini u Velikoj dvorani naroda, Hu se pojavio da se još jednom obratio Siju, izazvavši kratak odgovor i klimnuvši glavom. Bivši predsednik je potom napustio salu u pratnji dvojice zvaničnika.

Neki zapadni komentatori su brzo opisali ovaj potez kao „čistku“, dok su zapadni mediji izvestili da je bivši lider „ispračen“ sa partijskog kongresa.

Kako prenose kineski mediji, Hu je morao da napusti sednicu zbog nekih zdravstvenih problema. Bivši predsednik se „nije osećao dobro“ tokom sastanka i njegovo osoblje ga je pratilo u sobu pored sale da se odmori, prenela je agencija Sinhua.

Hu je insistirao da prisustvuje sednici uprkos tome što je imao zdravstvenih problema i „nedavno mu je trebalo vremena da se oporavi“, dodala je agencija.

Neki komentatori na društvenim medijima su primetili da je Hu takođe bio u pratnji na sastanku „pre nekoliko dana“.

Razvoj događaja dolazi kada se očekuje da će Komunistička partija Kine odlučiti da li će dozvoliti Siju da nastavi u svojoj ulozi. Ako ostane, vodio bi svoju stranku i zemlju treći mandat, što je bez presedana u modernoj istoriji Kine.

Do sada su uzde vlasti u zemlji predate novoj generaciji lidera na kraju drugog mandata odlazećeg lidera. Prema nekim medijskim izveštajima, Hu, koji je sam podneo ostavku na kraju svog drugog mandata pre nekih 10 godina, bio je protiv toga da Siju dozvoli da duže ostane na svojoj funkciji. Hu je bio kineski predsednik između 2003. i 2013. godine, a nasledio ga je Si.