Predsjednik Poljske stigao je u Kijev

Predsjednik Poljske stigao je u Kijev

Poljski predsjednik Andžej Duda doputovao je u Kijev, gde planira da se sastane sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim. saopšteno je iz kabineta poljskog predsjednika, piše „Evropska pravda“.

„Tokom posjete biće bilateralni pregovori predsjednika i delegacija u vezi sa situacijom u Ukrajini, podrška u vojnoj, ekonomskoj i humanitarnoj sferi, bilateralna saradnja“, navodi se u poruci.

Duda je u Kijev stigao vozom, njegova kancelarija objavila je fotografiju sa kijevske železničke stanice.

23. avgusta biće održan drugi samit Krimske platforme na kome će učestvovati predstavnici oko 60 zemalja i međunarodnih organizacija.

Prethodno su tri lidera G7 – njemački kancelar Olaf Šolc, kanadski premijer Džastin Trudo i japanski premijer Fumio Kišida – potvrdili svoje učešće na onlajn samitu Krimske platforme.

Pored toga, na događaju će učestvovati i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Krimska platforma je međunarodni format kreiran 2021. godine koji ima za cilj da postigne deokupaciju Krima. Prvi samit održan je prošle godine takođe 23. avgusta u Kijevu.

Njemu su prisustvovali predstavnici 47 država i međunarodnih organizacija koje su odobrile zajedničku međuvladinu odluku o tome kako da se postupi da se zaustavi aneksija i povratak Krima.