Kvar na  jednom motoru Erbasa 319  nije moglo izazvati nesreću

Kvar na jednom motoru Erbasa 319 nije moglo izazvati nesreću

Kvar na motoru Erbasa 319, zbog kojeg je avion Air Serbie prije nekoliko dana dimio, pola sata letio iznad Boke, a potom se vratio na Tivatski aerodrom, uplašio je i putnike i mještane. Urednik regionalnog vazduhoplovnog portala Petar Vojinović, kaže za Radio Crne Gore da su uplašenost i panika kod putnika potpuno razumljiva reakcija, ali objašnjava da situacija otkazivanja jednog od dva motora, nije mogla izazvati nesreću.

Za održavanje bezbjednosti aviona odgovorna je aviokompanija koja, poručuje Vojinović, mora analizirati slučaj i primijeniti korektivne mjere.

Avion Air Serbie koji je prije nekoliko dana poletio iz Tivta, a zatim na isti Aerodrom morao prinudno da sleti zbog kvara na motoru, nije uplašio samo putnike, već i mještane koji su svjedočili toj situaciji.

“Vjerujte da sam se uplašila da će doći do nesreće, jer je avion pola sata letio iznad Boke, a primjetan je bio i dim. Nisam znala o čemu se radi, ali je očigledno bilo da nešto nije kako treba. Kasnije sam pročitala da je sve završeno kako treba,” priča za RCG Milena Nišavić.

Erbas 319 je nakon polijetanja sa tivatskog aerodroma pola sata kružio iznad Boke. U razgovoru za Radio Crne Gore, urednik regionalnog vazduhoplovnog portala Tango six, Petar Vojinović, objašnjava da situacija otkazivanja motora, nije mogla izazvati nesreću.

“Ono što je avioindustrija uspjela je da većinu tih sistema napravi redudantnim, to su dupli sistemi i dupla bezbjednost. Upravo zbog toga postoje dva motora i avion bez problema može da leti na jednom motoru. Iako bi mogao da leti i sa jednim motorom sve do Beograda, to se nije radilo jer šta ako i taj jedan otkaže. Pa čak i u tom trenutku putnički avion može da sleti na najbliži aerodrom bezbjedno. Ekstremno su rijetke situacije da se nešto negativno dogodi kada tehnika otkaže u odnosu na broj uspješnih polijetanja i slijetanja bez incidenata. To što se pojavio i dim i što su se putnici u jednom trenutku potpuno razumljivo uplašili, to nikako ne znači da je bilo šta loše moglo da se dogodi”, kaže Vojinović.

Subjektivni doživljaji su jedno, a inženjerska istina sasvim nešto drugo, objašnjava Vojinović i kaže da tehnika u avioindustriji otkazuje ekstremno rijetko, te da je većina incidenata i ozbiljnijih udesa uslovljena ljudskim faktorom.

“Motor je otkazao, a to je početna faza otkazivanja motora mogu biti različite situacije. “Engine stall” je jedan od najvjerovatnijih razloga. Ovdje je širi opis više mogućih, konkretnih situacija, kao što je udar ptice o motor, prekidanje toka vazduha iz raznih razloga ili na kraju mehanički kvar. Nakon nekoliko dana ispostavilo se da je ipak došlo do mehaničkog kvara, dakle da je motor bio u tom prvom trenutku incidenta vrlo brzo ugašen i došlo je do standardnih procedura koje se preduzimaju prilikom otkazivanja motora. Dakle, cio motor se ugasio iz nekog tehničkog razloga,” kaže on.

Vojinović kaže da je konkretno za održavanje aviona odgovorna aviokompanija.

“Dalje je to neka vrsta njihove odgovornosti i incidenta koji će oni da analiziraju i primijene korektivne mjere. Uz dodatnu kontrolu vazduhoplovnih regulatora koji su mnogo stroži nego bilo koji drugi vid transporta. Kada bi građani znali koliko se nestrogo kontrolišu drumski, željeznički ili brodski saobraćaj u odnosu na aviosaobraćaj, onda bi se recimo mnogo uplašili”, ističe Vojinović.

Starost aviona, objašnjava Vojinović, nije nikakav faktor budući da se održavaju po propisanim intervalima. Kada bi svakog dana, svaki mediji izvijestio u svakoj desetini minuta da je jedan avion uspješno poletio i sletio, onda bi tek primijetili koliko su incidenti u avioindustriji rijetkost, zaključuje Vojinović.

izvor RTCG