Predsjednik Evropske komisije: Vrijeme je da se ograniči cijena ruskog gasa

Predsjednik Evropske komisije: Vrijeme je da se ograniči cijena ruskog gasa

Evropska unija bi trebalo da ograniči cijenu gasa koji se transportuje gasovodom iz Rusije kako bi ublažila efekte tržišne manipulacije režima Vladimira Putina.

To je izjavila predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, piše „Evropska istina“ pozivajući se na Česke novine.

Cijena gasa za evropsko tržište za isporuku u oktobru kretala se oko 213 evra po megavat-satu. Pre godinu dana bio je oko 29 evra, a pre dve godine oko 15 evra/MVh. Počeo je primetno da raste u jesen prošle godine, dostigavši maksimum od oko 345 evra/MVh ubrzo nakon invazije ruskih trupa u Ukrajinu.

O mogućnosti uvođenja maksimalnih cijena ruskog gasa za nedjelju dana će razgovarati ministri energetike zemalja EU, čiji je vanredni sastanak sazvalo češko predsjedavanje Savetom EU.

I predsjednica Evropske komisije pozvala je na uštedu energije, a konkretan plan bi trebalo da predstavi sredinom septembra.

Podsetimo, zamenik premijera Rusije Aleksandar Novak izjavio je da ta zemlja neće isporučivati naftu i naftne derivate zemljama koje podržavaju ideju o ograničenju njihove cene.

Prema izveštajima medija, G7 nastoji da implementira mehanizam ograničenja cena za ruski izvoz nafte do 5. decembra, kada stupe na snagu sankcije Evropske unije koje zabranjuju morski uvoz ruske sirove nafte.