Ikona fudbala suočena sa potencijalnim optužbama za nepoštovanje suda

Ikona fudbala suočena sa potencijalnim optužbama za nepoštovanje suda

Bivši igrač Mančester junajteda Geri Nevil upućen je glavnom tužiocu Velike Britanije zbog potencijalne optužbe za nepoštovanje suda nakon poruke koju je objavio na društvenim mrežama, a koja se navodno odnosila na suđenje njegovog bivšeg saigrača Rajana Gigsa za nasilje u porodici.

Suela Braverman će sada razmotriti da li je uvredljiva objava imala ikakvog uticaja na Gigsovo krivično suđenje nakon što je na nju skrenuta pažnja sudiji Hilari Menli tokom sudskog postupka koji je u srijedu okončan porotom.

Gigs, Nevilov prijatelj i bivši saigrač, optužen je za napad i prisilno i kontrolisano ponašanje u vezi sa nizom incidenata sa njegovom bivšom devojkom Kejt Grevil i njenom mlađom sestrom.

Međutim, pretpostavlja se da je Nevil izjavio da se objava – koja se pojavila na mreži u 4 sata ujutro na dan kada je Gigsovo suđenje trebalo da počne – nije odnosila na njegovog bivšeg saigrača, već na Mančester junajted u celini i njihove nepopularne vlasnike porodica Glejzer sa sedištem u SAD.

Gigsov advokat, Chris Dav KC, tvrdio je da njegov klijent nije imao uticaja na Nevilovo objavljivanje dotične poruke.

„Geri je apsolutno nepokolebljiv da se ne radi o slučaju, već da se mislilo na Glejzerove“, rekao je njegov agent Di Lo za Dejli mejl.

„Svaka sugestija inače nije tačna i on će to shvatiti veoma ozbiljno.“

Ali uprkos tvrdnjama njegovih predstavnika, Nevilu potencijalno preti novčana kazna ili kazna od dve godine zatvora u skladu sa maksimalnim rokovima njegove kazne ako se utvrdi da je nepoštovao sud.

„I tužilaštvo i odbrana su se složili sa mnom, u nedostatku bilo kakvog komentara porote, a s obzirom na moje jasno uputstvo, suđenje bi se moglo pravilno nastaviti“, dodao je sudija Menli.

„Međutim, s obzirom na to da je autor osoba sa visokim ugledom u javnosti… moglo bi se videti da se radi o pokušaju uticaja na krivični postupak koji je u toku i da se radi o nepoštovanju suda.

„Shodno tome, upućujem stvar kancelariji državnog tužioca na razmatranje potencijalnog krivičnog gonjenja.

Nevil je nekoliko puta imenovan na sudu u raznim svojstvima tokom suđenja Gigsu, sa kojim je skoro dve decenije igrao za Mančester junajted.

Ročište bi trebalo da počne sledeće nedelje kako bi se utvrdilo da li bi ponovljeno suđenje trebalo da se održi sledećeg leta nakon što prvo suđenje nije donelo konačnu presudu.