Postignuta saglasnost oko Temeljnog ugovora – patrijarh Porfirije

Postignuta saglasnost oko Temeljnog ugovora – patrijarh Porfirije

Saglasnost oko Temeljnog ugovora je u principu postignuta i nakon procedura koje treba da sprovedu i Vlada Crne Gore i Srpska pravoslavna crlva (SPC) dogovorićemo datum potpisivanja, kazao je patrijarh Porfirije nakon sastanka sa premijerom Crne Gore Dritanom Abazovićem u prostorijama Patrijaršije.

Polazeći od činjenice da je crkva odvojena od države i da naša Crkva, gdje god da ima svoju jurisdikciju apsolutno poštuje svaku državu i njene zakone, zaključili smo da je, kao i u svim državama gdje SPC postoji, važno da odnos između crkve i države bude regulisan ugovorom – rekao je Porfirije nakon sastanka, prenosi Pobjeda.

On je rekao da rad na ugovoru između SPC i Crne Gore traje od 2012. godine, navodeći da je progres nastupio u posljednjih godinu dana.

Mogu reći da je u principu postignuta saglasnost oko Temeljnog ugovora, s tim što moraju da se ispoštuju procedure i kada je riječ o Vladi Crne Gore i Crkvi. To znači da tekst mora da prođe Sinod SPC i kao takav bude potvrđen i prihvaćen i, ako bog da, pristupićemo dogovoru oko datuma potpisivanja. To bi mogla biti kruna na normalizaciju odnosa između države Crne Gore i Crkve – poručio je Porfirije.

On je rekao da će SPC, kroz ugovor, imati mogućnost da sve čini na opšte dobro. U tom smislu, kako je rekao, SPC nije očekivala, niti je tražila da ima bilo što više od bilo kog građanina Crne Gore, bez obzira kom narodu i vjerskoj zajednici pripada.Naša Crkva ne očekujemo ništa više od bilo kod građanina u Crnoj Gori, ali ne možemo pristati da ima bilo šta manje od bilo koga drugog – poručio je Porfirije.

Abazović je rekao da misli da svi treba da idu sa porukama mira i onim što je drugačije od opšteg diskursa koji je bio prisutan.Prema njegovim riječima, posjeta Srbiji bila je veoma plodonosna.Regija je probala sve drugo osim pomirenja i saradnje. Vrijeme je da krenemo drugačije i da damo šansu i pomirenju i saradnji i pitanja koja neopravdano imaju veliki značaj na krajnje demokratski pošten i pravedan način sklanjamo sa dnevnog reda – zaključio je Abazović.

Sastanku Abazovića i Porfirija prisustvovali su i ministar finansija Aleksandar Damjanović, savjetnik predsjednika Vlade za pravna pitanja Ivo Šoć, bivši paroh u Podgorici Velibor Džomić koji je uključen u delegaciju SPC koja s Vladom Crne Gore pregovara o sklapanju ugovora.