Podgorica među najtoplijim gradovima Evrope, ulice skoro prazne

Podgorica među najtoplijim gradovima Evrope, ulice skoro prazne

Talas visokih temperatura, koji je ovih dana zahvatio Zapadni Balkan, danas se posebno osJeća u glavnom gradu Crne Gore. Ulice Podgorice skoro su prazne, a oni koji se zateknu na ulici, osveženje traže na gradskim česmama.

U Podgorici je u 14 časova izmerena temperatura od 36 stepeni Celzijusa, što Podgoricu svrstava među najtoplije gradove Evrope, piše Anadolija.

Osim u Podgorici, visoke temperature beleže se i u drugim crnogorskim gradovima. Na Žabljaku, gde je do pre nešto više od mesec bilo snega, zabeleženo je 25 stepeni Celzijusa.

Institut za javno zdravlje tokom prethodnih godina ukazivao je da treba izbJegavati boravak na suncu i izlazak od 10 do 17 sati.

Savjetovali su da boravišne prostorije treba provetravati tokom noći, a danju zatvoriti prozore i spustiti zaštitne roletne. Preporučivali su građanima da izbegavaju težak fizički rad tokom najtoplijeg dela dana. IJZ je savetovao tokom toplih dana unošenje dovoljne količine tečnosti, ali i izbjegavanje alkohola, gaziranih, zašećerenih i previše rashlađenih napitaka. Preporučuje se tuširanje i kupanje više puta u toku dana mlakom vodom.

Kada je u pitanju ishrana, treba, kako savjetuju iz IJZ-a, jesti češće, manje obilne i lagane obroke. “Jedite dovoljno svežeg, dobro opranog voća i povrća. Izbjegavajte masnu i začinjenu hranu, suhomesnate proizvode i slatkiše”, preporučuju iz IJZ.

Što se tiče odeće, treba nositi svetlu i komotnu odeću, od prirodnih materijala. Toplo vreme i visoke temperature u Crnoj Gori najavljuju se i za naredne dane.