Tri muškarca poginula u izraelskoj vatri na Zapadnoj obali

Tri muškarca poginula u izraelskoj vatri na Zapadnoj obali

Tri palestinska muškarca su poginula u izraelskoj vatri tokom odvojenih incidenata na okupiranoj Zapadnoj obali, saopštilo je u utorak palestinsko ministarstvo zdravlja.

Bili su to najnoviji smrtonosni incidenti u rastućem talasu izraelsko-palestinskog nasilja i rastućih tenzija, manje od nedelju dana nakon što su u bombardovanju u Jerusalimu poginula dva Izraelca.

Zvanična palestinska novinska agencija Vafa javila je da su izbili sukobi između izraelskih snaga i stanovnika severno od grada Hebrona na Zapadnoj obali.

Izraelska vojska je saopštila da su vojnici pucali na Palestince koji su bacali kamenje i improvizovane eksplozivne naprave na snage koje su djelovale u gradu. Vojska je saopštila da su Palestinci takođe pucali na vojnike, a dva vojna vozila su se zaglavila zbog mehaničkih problema.

Palestinsko ministarstvo zdravlja identifikovalo je čoveka koji je ubijen u blizini Hebrona kao Mufida Halila (44) i saopštilo da je najmanje osam ljudi ranjeno iz vatrenog oružja u incidentu.

U odvojenom incidentu, dva brata koje je Vafa identifikovao kao Džavad i Dafr Rimavi, 22 i 21, ubijeni su od izraelske vatre tokom sukoba sa trupama u blizini sela Kafr Ein, zapadno od Ramale na sjeveru Zapadne obale u utorak rano.

Izraelska vojska nije odmah odgovorila na komentar u vezi sa drugim incidentom kod Kafr Eina.

Tenzije između Izraelaca i Palestinaca rastu već mesecima usred noćnih izraelskih racija na Zapadnoj obali, izazvanih nizom smrtonosnih napada na Izraelce u kojima je u proleće ubijeno 19 ljudi.

Više od 138 Palestinaca je ubijeno u izraelsko-palestinskim borbama na Zapadnoj obali i istočnom Jerusalimu ove godine, što je čini najsmrtonosnijom godinom od 2006. Izraelska vojska kaže da su većina ubijenih Palestinaca bili militanti. Ali mladići koji su bacali kamenje koji su protestovali protiv upada izraelske vojske i drugi koji nisu bili uključeni u sukobe takođe su ubijeni.

Izrael je zauzeo Zapadnu obalu u ratu na Bliskom istoku 1967, zajedno sa istočnim Jerusalimom i pojasom Gaze. Palestinci traže te teritorije za svoju nezavisnu državu kojoj su se nadali.