EU bi u decembru mogla dati Bosni i Hercegovini status zemlje kandidata za pristupanje

EU bi u decembru mogla dati Bosni i Hercegovini status zemlje kandidata za pristupanje

Bosna i Hercegovina bi sljedećeg mjeseca mogla dobiti status kandidata za članstvo u EU ako ispuni uslove koje je nedavno postavila Evropska komisija.

Ovo je izjavio evropski komesar za proširenje Oliver Vargei, za Euractiv.

Nakon razgovora sa bosanskim predsjedništvom u Sarajevu, Vargei je rekao da Evropska komisija „želi da vidi jasne rezultate o kojima može da izveštava Savet EU koji će se sastati u decembru“.

Evropska komisija je u oktobru preporučila da se Bosni i Hercegovini dodijeli status kandidata za članstvo u EU, ali je dodala listu od osam uslova za koje vjeruje da će pomoći u jačanju demokratije u zemlji. Očekuje se da će odluka biti doneta kada se lideri EU okupe na još jednom samitu EU sredinom decembra, odmah nakon ključnog samita EU-Zapadni Balkan u Tirani 6. decembra.

Uslovi se uglavnom odnose na 14 prioriteta koje je Evropska komisija predstavila 2019. godine u svom mišljenju o spremnosti BiH da postane zemlja kandidat.

Vargei je u Sarajevu ponovio da Bosna i Hercegovina prvo mora ispuniti ove uslove da bi odluka bila u decembru.

Među njima su posebno borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, reforma pravosuđa i imigracije, kao i garancije slobode govora i zaštite novinara.

Nedostatak sigurnosti oko toga da li će status kandidata zaista biti na dnevnom redu delimično je posledica rastuće fragmentacije između tri glavne etničke grupe u zemlji – Bošnjaka, Hrvata i Srba – kao i opadanja podrške EU. Na primer, na nedavnim opštim izborima, nijedna partija ili političar nije uvrstio članstvo u EU kao cilj ili čak tezu u svojim manifestima.

Odluka o dodeli statusa, međutim, na kraju ostaje na državama članicama EU, koje se moraju jednoglasno složiti.

Nekoliko zemalja EU, uključujući Austriju, Hrvatsku i Sloveniju, lobira da se ubrza pridruživanje Bosne nakon što su Ukrajina i Moldavija stekle takav status u junu.

Glavni protivnici ovoga su trenutno Francuska i Holandija čije stavove deli i Njemačka.

Oni vjeruju da bi sadašnja dodjela statusa kandidata bila nezaslužena nagrada za odlazeću vladu Bosne i Hercegovine, koja je učinila malo da unaprijedi ambicije zemlje u pogledu evropskih integracija.

Ove zemlje bi također željele vidjeti konačne rezultate parlamentarnih izbora održanih u BiH 2. oktobra, posebno stvaranje funkcionalne vlade, prije nego što se posvete izgledima zemlje za članstvo u EU.

„Evropski put je otvoren, ali rezultati se očekuju – na političkim liderima je da to učine stvarnošću za sve u Bosni i Hercegovini“, rekao je Vargei nakon sastanka sa novim članovima tročlanog predsjedništva Denisom Bečirovićem, Željkom Komšićem. i Željka Cvijević.

Cvijevićeva, koja zauzima mesto Srba u predsedničkoj fotelji BiH, rekla je da je spremna da radi „na pitanjima koja se mogu rešiti“.

„Naš status kandidata bio bi ohrabrenje za sve ljude u Bosni i Hercegovini“, rekao je bh. član predsjedništva Bećirović i dodao da je susret sa Vargeom „ohrabrujući i sadržajan“.