Pakistan traži ruski LNG

Pakistan traži ruski LNG

Ambasador Pakistana u Rusiji Šafkat Ali Kan rekao je u ponedeljak da je njegova zemlja „veoma zainteresovana za isporuke LNG“ iz Rusije, dodajući da Moskva i Islamabad pregovaraju o tom pitanju.

Sa sopstvenim rezervama koje opadaju, ali gasom i dalje ima veliku ulogu u energetskom miksu, Pakistan se suočava sa velikim problemom u snabdevanju. Ambasador je za novinsku agenciju TASS rekao da je snabdevanje gasom iz gasovoda ono što bi moglo da zadovolji potražnju zemlje i reši njen nedostatak energije. Međutim, pošto neophodna infrastruktura još nije uspostavljena, on je naglasio da su „naše neposredne potrebe vezane za LNG [nabavke]“.

Analitičari ističu da su rastuće globalne cijene LNG-a pogoršale probleme energetske bezbednosti Pakistana i stvorile finansijske izazove za vladu, domaćinstva, preduzeća i industriju. Uvoz goriva je postao pet do deset puta skuplji od domaćeg gasa.

Štaviše, trenutno ne postoji dugoročni dobavljač LNG za Pakistan, a rezervna ponuda na tržištu je oskudna s obzirom na povećanu potražnju iz EU, koja se bori da se udalji od ruske energije. Ovo stavlja Pakistan na ivicu akutne nestašice energije u narednim godinama.

Ali Kan je u intervjuu takođe naglasio da sankcije Zapada neće poremetiti ekonomske odnose Moskve i Islamabada, dodajući da ćemo „pokušati da zaobiđemo sankcije tamo gde one stvaraju probleme“.

U septembru je pakistanski premijer Šehbaz Šarif rekao da će njegova zemlja „dodatno proširiti i ojačati saradnju između dve zemlje u svim oblastima od obostrane koristi“, uključujući i dugo odlagani projekat gasovoda sever-jug.

Rusija i Pakistan dogovorili su se 2015. da izgrade cevovod dug 1.100 km za isporuku uvezenog LNG-a iz Karačija na obali Arapskog mora do elektrana u severoistočnoj provinciji Pendžab.

Ruski predsednik Vladimir Putin je, govoreći na samitu Šangajske organizacije za saradnju u septembru, rekao da su gasovodne isporuke Pakistana moguće i da je deo infrastrukture već uspostavljen.