Booking.com se suočava sa antimonopolskom istragom

Booking.com se suočava sa antimonopolskom istragom

Španska antimonopolska agencija CNMC saopštila je u ponedeljak da će istražiti holandski sajt za hotelske rezervacije Booking.com zbog mogućih praksi nelojalne konkurencije koje utiču na hotele i konkurentske onlajn turističke agencije u zemlji.

Prema saopštenju regulatora, postupak je proizašao iz dve žalbe koje su podnele Špansko udruženje hotelskih menadžera (AEDH) i Madridsko hotelsko udruženje. Naveo je „razumne razloge“ da veruje da je Booking.com možda prekršio španske antimonopolske zakone, kao i član 102. Ugovora o funkcionisanju Evropske unije, koji zabranjuje kompanijama da zloupotrebljavaju dominantnu poziciju na tržištu.

„Ono što zaista želimo je da se te prakse okončaju“, rekao je predsednik AEDH Manuel Vegas za Rojters.

Nadzorni organ će navodno istražiti slučaj u narednih 18 mjeseci. Ako se utvrdi da je Booking.com prekršio španski antimonopolski zakon, mogao bi se suočiti sa kaznama u rasponu od 100.000 evra (skoro 98.000 dolara) do više od 10 miliona evra (9,8 miliona dolara) po kršenju.

Podnosioci žalbe su tvrdili da je veb-sajt za rezervacije nametnuo nepravedne uslove hotelima koji se nalaze u Španiji i primenio politike koje bi mogle da dovedu do isključujućih efekata na druge onlajn turističke agencije i onlajn kanale prodaje. Možda je takođe eksploatisalo španske hotele koji su finansijski zavisni od popularnog veb sajta usluga smeštaja, navodi nadzorni organ.

Booking.com je u saopštenju naveo da će sarađivati sa istragom da odgovori na sva pitanja u vezi sa svojim poslovanjem u Španiji.