Ruski ratni avion srušio se u blizini stambene zgrade i poginulo 13 ljudi

Ruski ratni avion srušio se u blizini stambene zgrade i poginulo 13 ljudi

Ruski ratni avion srušio se u ponedeljak na stambeno naselje u ruskom gradu na Azovskom moru nakon što mu je pokvario motor, pri čemu je poginulo najmanje 13 ljudi, od kojih su tri poginule kada su skočile sa gornjih spratova devetospratnice. stambena zgrada da izbegne veliki požar.

Bombarder Su-34 srušio se u lučkom gradu Jejsku nakon što mu se zapalio jedan od motora tokom poletanja u misiju obuke, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. Rečeno je da su oba člana posade bezbedno izašla, ali se avion srušio u stambeno područje, izazvavši požar jer je tone goriva eksplodirale pri udaru.

Nakon sati prečešljavanja ugljenisanih ostataka zgrade, vlasti su saopštile da je 13 stanovnika, uključujući troje djece, pronađeno mrtvo. Još 19 je hospitalizovano sa povredama.

Viceguvernerka regiona Ana Menkova rekla je da su tri od četiri žrtve poginule kada su skočile sa gornjih spratova zgrade u očajničkom pokušaju da pobegnu od plamena, javila je agencija RIA-Novosti.

Vlasti su rezervisale sobe hitne pomoći u lokalnim bolnicama i ubacile medicinske avione. Preko 500 stanovnika je evakuisano i obezbeđen privremeni smeštaj.

Kremlj je saopštio da je ruski predsednik Vladimir Putin obavešten o nesreći i da je na mesto nesreće poslao ministre zdravlja i vanredne situacije zajedno sa lokalnim guvernerom. Jejsk, grad od 90.000 stanovnika, dom je velike ruske vazduhoplovne baze.

Video snimci kamera za nadzor postavljeni na ruskim kanalima aplikacija za razmenu poruka pokazuju kako avion eksplodira u ogromnoj vatrenoj kugli. Drugi video snimci prikazuju stambenu zgradu zahvaćenu plamenom i jakim praskom od očigledne detonacije oružja ratnog aviona.

Su-34 je nadzvučni dvomotorni bombarder opremljen sofisticiranim senzorima i oružjem koji je bio ključna udarna komponenta ruskog vazduhoplovstva. Avion je naišao na široku upotrebu tokom rata u Siriji i borbi u Ukrajini.

Nesreća od ponedeljka je 10. prijavljena neborbena nesreća ruskog ratnog aviona otkako je Moskva poslala svoje trupe u Ukrajinu 24. februara. Vojni stručnjaci su primetili da je broj ruskih vojnih letova naglo porastao tokom borbi, tako da su se i nesreće povećale.