Ovo je možda poslednja fotografija koju je NASA-in Mars Lander poslao kući

Ovo je možda poslednja fotografija koju je NASA-in Mars Lander poslao kući

Gledajući preko prašnjavog prostranstva marsovske ravnice lave, udaljene nekih 87 miliona kilometara, NASA-in lender Mars Insight možda je upravo poslao kući svoj poslednji pogled na crvenu planetu.

Otkako je počeo da prikuplja podatke početkom 2019. godine, lender je revolucionirao naše razumevanje unutrašnjosti Marsa. Sada su njegovi solarni paneli prekriveni prašinom, njegova snaga je pri kraju i samo je pitanje vrijemena kada će se Mars InSight zauvek isključiti.

Znali smo da dolazi; NASA je još u maju objavila da će InSight-ove naučne operacije verovatno prestati do kraja godine. Ali sada se surova realnost ostvaruje i moraćemo da se pozdravimo sa još jednim pionirom Marsa.

U tvitu, NASA je otkrila ono što će verovatno biti poslednja slika koju ćemo videti sa InSight-a, pošto je njegova snaga preniska za velike prenose podataka.

Moja snaga je veoma mala, tako da je ovo možda poslednja slika koju mogu da pošaljem. Ipak, ne brinite za mene: moje vreme ovde je bilo i produktivno i spokojno. Ako mogu da nastavim da razgovaram sa svojim timom misije, hoću – ali uskoro ću se odjaviti ovde. Hvala što ste ostali sa mnom. pic.tvitter.com/vkIKvv15kK

Za razliku od drugih robotskih laboratorija koje istražuju Mars, kao što su Curiositi i Perseverance, InSight nije rover. Lender, jednom postavljen, sedeo je na jednom mestu na Marsu, na granici između kraterskih južnih visoravni i glatkijih severnih nizina. Tamo, opremljen skupom instrumenata dizajniranih za praćenje unutrašnje planetarne aktivnosti, otkrio je da Mars nije ni približno mrtav kao što smo dugo pretpostavljali.

Umjesto toga, unutrašnjost crvene planete buja od seizmičke i verovatno vulkanske aktivnosti. Ovo je neverovatna informacija iz više razloga.

Prvo, sva ta unutrašnja aktivnost proizvodi seizmičke akustične talase koji se odbijaju u unutrašnjosti Marsa, dajući seizmičkim stručnjacima informacije koje su im potrebne da naprave prvu ikada detaljnu mapu unutrašnje strukture Marsa.

Njegovi instrumenti su takođe dovoljno osetljivi da otkriju meteorite koji udaraju na Mars, koje su naučnici pratili do svežih kratera. Ove informacije mogu pomoći naučnicima da bolje razumeju istoriju uticaja Marsa – istoriju koja može da objasni neke od geoloških i atmosferskih karakteristika planete.

A vulkanska aktivnost ima neverovatne implikacije. Mars je previše hladan, a njegova atmosfera suviše tanka da bi se voda u tečnom stanju nakupila na njegovoj površini, što znači da život kakav poznajemo tamo ne bi mogao da opstane.

Ali ako postoji vulkanska aktivnost unutar Marsa, to unutrašnje zagrevanje bi moglo sprečiti da se podzemna jezera čvrsto zamrznu, omogućavajući okruženje u kojem bi život mikroba teoretski mogao da preživi.

Dakle, iako je bio u funkciji samo manje od četiri godine, InSight nam je pokazao mogućnost da se Mars veoma razlikuje od puste, smrznute kugle prašine za koju se čini da je na površini.

NASA-in rover Opportuniti doživeo je istu sudbinu 2019. godine, kada se debeli sloj prašine koji je prekrivao njegove solarne panele nije mogao otresti.

Na sreću, ne moramo da brinemo o radoznalosti i istrajnosti: oba rovera se napajaju radioaktivnim raspadom plutonijuma i uključiće se sve dok im se generatori ne isprazne, bez obzira koliko marsova prašina prekriva njihova tela.

InSight još nije sasvim isključen. NASA će nastaviti da održava kontakt što je duže moguće. Ali brzo se bliži dan kada će se lender pridružiti penzionisanim svemirskim brodovima i robotskim istraživačima koji su bili ranije, na pustom groblju svemirskih sondi na Marsu.