Otvorene su neke srednje škole za djevojke u istočnom Avganistanu

Otvorene su neke srednje škole za djevojke u istočnom Avganistanu

Vlasti u istočnoj avganistanskoj provinciji Paktija saopštile su da su srednje škole za djevojčice otvorene poslednjih dana, iako taj potez nije zvanično odobren.

Većina srednjih škola za devojčice u Avganistanu zatvorena je otkako su talibani preuzeli vlast u avgustu 2021. nakon što je grupa naglo preokrenula obećanja da će ih otvoriti u martu.

„Škole su otvorene pre nekoliko dana, poštuju se pravila o islamu, kulturi i običajima, direktori škola su zamolili učenike da se vrate u školu, a srednje škole za devojčice su otvorene“, rekao je Mavlavi Khalikiar Ahmadzai, direktor Paktije. odeljenje kulture i informisanja.

Portparol Paktijinog odeljenja za obrazovanje potvrdio je da su otvorene srednje škole za devojčice, ali je rekao da njegovo odeljenje nije unapred obavešteno i da su poslali pismo nacionalnom ministarstvu obrazovanja i da čekaju odgovor.

Ministarstvo prosvete nije odgovorilo na zahtjev za komentar.

Talibani su u martu odustali od svoje najave da će srednje škole biti otvorene za devojčice kasnije tog meseca, rekavši da će ostati zatvorene dok se ne izradi plan u skladu sa islamskim zakonom za njihovo ponovno otvaranje.

Taj potez izazvao je osudu međunarodne zajednice, komplikujući diplomatske napore. Neke zapadne vlade rekle su da neće priznati talibansku administraciju i vratiti pomoć ukoliko ne promene pravac prava žena.