Vikipedija zaključava stranicu Liz Trus nakon šale

Vikipedija zaključava stranicu Liz Trus nakon šale

Vikipedija je ograničila uređivanje na svojoj stranici o novoj premijerki Velike Britanije Liz Trus, navodeći „uporni vandalizam“ nakon što su šaljivdžije njenu sliku zamjenili slikama britanskih TV poznatih ličnosti.

Članak je dobio status „zaštićenog“ kao odgovor na višestruku zamenu Trussove profilne fotografije sa slikama nasumičnih poznatih ličnosti, objavio je Dejli mejl u ponedeljak nakon što je bivši ministar spoljnih poslova otkriven kao pobjednik trke za vođstvo Torijevaca.

Dnevnik zaštite onlajn enciklopedije i istorija uređivanja otkrivaju da je stranica bila meta vandala 3. i 5. septembra i da je među desetinama izmena bilo višestrukih promjena fotografije profila.

Dejli mejl objavio je snimke ekrana nekoliko podešavanja. U jednom trenutku u ponedeljak, stranica na Trussu je sadržala sliku 80-godišnje slavne čistačice Kim Vudburn (80), koja je zajedno predstavila emisiju na Kanalu 4 „Koliko je čista vaša kuća?“

Fotografije izmišljenih likova iz EastEndersa i zvezde Velikog brata slavnih Loren Haris takođe su se pojavile tamo gde je trebalo da bude portret dolazećeg premijera.

Iako je većina članaka na Vikipediji dostupna za besplatno uređivanje, administratori mogu blokirati korisnike i zaključati stranice ako se krše smernice i smernice enciklopedije.

Sada samo administratorima i proširenim potvrđenim korisnicima — koji su imali naloge najmanje 30 dana i napravili preko 500 izmena — je dozvoljeno da unose promene na Trussovu stranicu.

Vikipedija takođe upozorava na vrhu stranice da je Truss osoba „umešana u aktuelni događaj“, što znači da najnovija ažuriranja članaka „možda ne odražavaju najnovije informacije“.

Liz Trus je zvanično zamenila Borisa Džonsona na mestu premijera nakon zvaničnog sastanka sa kraljicom Elizabetom II u monarhovom škotskom visoravni u utorak.