Nafta opada jer strahovi od potražnje nadmašuju skup koji predvodi OPEK

Nafta opada jer strahovi od potražnje nadmašuju skup koji predvodi OPEK

Cijene nafte potonule su u utorak nakon dvodnevnog rasta pošto se vratila zabrinutost zbog slabije tražnje i izgledi za još povećanja kamatnih stopa nadmašili su podršku prvog ciljanog smanjenja proizvodnje OPEK+ od 2020. godine.

Nafta Brent je oslabila 3,26 dolara, ili 3,4%, na 92,48 dolara u 11:27 EDT (15:27 GMT). Američki Vest Tekas Intermediate (VTI) pao je sa trgovanja u ponedeljak na 86,37 dolara, što je pad od 50 centi ili 0,6 odsto u odnosu na zatvaranje u petak.

Tehnički faktori, uključujući i to da se američka referentna vrednost trguje od nedelje bez poravnanja zbog praznika rada, pomogli su u podršci VTI u odnosu na Brent. VTI se i dalje držao blizu višemjesečnog minimuma.

Produžena blokada zbog COVID-19 u Čengduu, u Kini, povećala je zabrinutost da će visoka inflacija i povećanje kamatnih stopa pogoditi potražnju. Očekuje se da će Evropska centralna banka naglo podići stope kada se sastane u četvrtak.

„Vest iz OPEK+ je sada na tržištu i fokus se privremeno pomerio na ekonomske i inflatorne brige, među kojima su dva relevantna faktora produžena blokada u Kini i odluka ECB o stopi u četvrtak“, rekao je Tamaš Varga iz naftnog brokera PVM.

„Nesumnjivo, oni izazivaju strah od uništenja potražnje.

Jači američki dolar, koji je porastao za oko 0,6% na osnovu podataka iz američke uslužne industrije koji su bolji od očekivanih, takođe je izvršio pritisak na cijene nafte.

Čitanje o aktivnostima u sektoru usluga podstaklo je očekivanja da će Federalne rezerve SAD nastaviti da povećavaju kamatne stope, što bi moglo izazvati recesiju i smanjiti potražnju za gorivom.

Što se tiče ponude, znaci da je sporazum o ponovnom oživljavanju iranskog nuklearnog sporazuma sa svetskim silama bio manje neizbežan doveli su u pitanje ograničene cene sirove nafte smanjenjem izgleda da će OPEK+ nastaviti sa svojim planom smanjenja proizvodnje, rekao je Bob Jauger, direktor energetskih fjučersa u Mizuhu.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost rekao je u ponedeljak da se manje nada brzom oživljavanju sporazuma.

„Možda nećete dobiti smanjenje proizvodnje OPEK-a ako Iranci ne donesu burad na tržište“, rekao je Javger.

Organizacija zemalja izvoznica nafte i saveznika na čelu sa Rusijom, poznata kao OPEK+, odlučila je u ponedeljak da smanji svoj cilj za oktobar za 100.000 barela dnevno (bpd). Cijene su porasle u petak uoči sastanka i poslije odluke.

Kao rezultat praznika rada, nedeljni izveštaji o inventaru u SAD od Američkog instituta za naftu i Uprave za energetske informacije biće objavljeni u sredu i četvrtak, dan kasnije nego obično.