Osnivač FTKS-a uhapšen na Karibima

Osnivač FTKS-a uhapšen na Karibima

Osnivač i izvršni direktor nesrećne berze kriptovaluta FTKS, Semjuel Bankman-Frid, uhapšen je na Bahamima na zahtjev američkih vlasti. Sada čeka krivične prijave, nedjeljama nakon što je njegova kompanija vrijedna više milijardi dolara bankrotirala.

Vlada Bahama izdala je saopštenje u ponedeljak uveče u kojem je najavila hapšenje, uz napomenu da je taj potez „nakon prijema zvaničnog obaveštenja od Sjedinjenih Država da je podnela krivičnu prijavu protiv [Bankman-Frida] i da će vjerovatno zatražiti njegovo izručenje.

Ministarstvo pravde SAD je kasnije potvrdilo da je osramoćeni izvršni direktor bio u pritvoru, a američki tužilac Damian Villiams je rekao da je hapšenje „zasnovano na zapečaćenoj optužnici koju je podneo [Južni okrug Njujorka]“. On je dodao da će optužnica biti otpečaćena negde u utorak.

Izvor upoznat sa ovim pitanjem rekao je za Njujork tajms da će optužbe Bankman-Fried-a uključivati pranje novca, žičanu prevaru, zaveru za žičanu prevaru, prevaru sa hartijama od vrednosti i zaveru za prevaru sa hartijama od vrednosti, i napomenuo da je on trenutno jedini izvršni direktor FTKS-a koji se suočava sa optužnicom.

Tužioci su navodno ispitali da li je kripto berza prekršila bilo koje zakone prebacivanjem novca u poseban hedž fond kojim upravlja Bankman-Fried i koji je u vlasništvu pre nego što je FTKS propao u novembru. Regulatori su takođe ispitali kako je berza sa sedištem na Bahamima završila sa prazninom od 8 milijardi dolara u bilansu stanja, i da li je FTKS pozajmio novac hedž fondu, Alameda Research, za rizične trgovine.

Bankman-Friedovo hapšenje dolazi manje od 24 sata pre saslušanja Komiteta za finansijske usluge Predstavničkog doma kojem je planirao da prisustvuje virtuelno u utorak, gde je trebalo da svedoči o padu FTKS-a. Demokrata iz Kalifornije Maksin Voters, koja nadgleda komitet, rekla je da je „iznenađena“ što je on u pritvoru i izrazila razočaranje što poslanici neće čuti njegovo svedočenje.

Osnivač FTKS-a je negirao bilo kakve sugestije da je prevario svoje klijente pre nego što je njegova kompanija propala, umesto toga tvrdeći da je „zeznuo“ dok je upravljao velikom kripto berzom, koja je bila među najvećima na svetu na svom vrhuncu. „Napravio sam mnogo grešaka. Postoje stvari za koje bih dao sve da mogu ponovo da uradim“, rekao je on publici na događaju koji je prošlog meseca organizovao Njujork tajms.

Bez obzira na to, Bankman-Frid se sada verovatno suočava sa ekstradicijom i značajnom pravnom bitkom u Sjedinjenim Državama, gde je Komisija za hartije od vrednosti takođe najavila poseban krug optužbi povezanih sa „kršenjem zakona o hartijama od vrednosti“. Agencija je saopštila da će optužnica biti zvanično podignuta u utorak.