Putin proglasio vanredno stanje u četiri jednostrano pripojena regiona Ukrajine

Putin proglasio vanredno stanje u četiri jednostrano pripojena regiona Ukrajine

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u srijedu da uvodi vanredno stanje u četiri regiona Ukrajine pod ruskom okupacijom koje je Moskva prošlog mjeseca tvrdila kao svoju teritoriju.

U televizijskim primedbama članovima svog Saveta bezbednosti, Putin je takođe naložio vladi da uspostavi poseban koordinacioni savet pod premijerom Mihailom Mišustinom koji će raditi sa ruskim regionima na jačanju ratnih napora Moskve u Ukrajini.

Ovi potezi, skoro osam mjeseci nakon rata, označili su najnoviju Putinovu eskalaciju da se suprotstavi nizu velikih poraza od strane ukrajinskih snaga od početka septembra.

Došli su istog dana kada su ruski zvaničnici u Hersonu, jednom od četiri okupirana regiona, rekli civilima da napuste neka područja što je pre moguće u iščekivanju skorog ukrajinskog napada.

Putin je rekao da će mjere koje naređuje povećati stabilnost privrede, industrije i proizvodnje u podršci onome što Rusija naziva svojom specijalnom vojnom operacijom.

„Radimo na rešavanju veoma složenih, velikih zadataka kako bismo obezbedili pouzdanu budućnost Rusije, budućnost našeg naroda“, rekao je on.