Oluja Fiona pogodila je istočnu obalu Kanade, primoravajući evakuaciju

Oluja Fiona pogodila je istočnu obalu Kanade, primoravajući evakuaciju

Snažna oluja Fiona zahvatila je u subotu istočnu Kanadu sa uraganskim vetrom, primoravajući evakuaciju, raznevši drveće i dalekovode, i ostavivši stotine hiljada domova i preduzeća bez struje.

Američki Nacionalni centar za uragane (NHC) saopštio je da je centar oluje, smanjen na posttropski ciklon Fiona, sada u zalivu Svetog Lorensa nakon trke kroz Novu Škotsku.

Nakon što je uzela danak u Novoj Škotskoj i Ostrvu Princa Edvarda, oluja je pogodila Njufaundlend, ali će sada verovatno oslabiti, saopštio je NHC.

Port auk Baskues na jugozapadnom kraju Njufaundlenda proglasio je vanredno stanje i evakuiše delove grada koji su pretrpeli poplave i ispiranje puteva, saopštili su gradonačelnik Brajan Baton i policija.

„Spasioci za prvu pomoć suočavaju se sa višestrukim električnim požarima, poplavama u stambenim zgradama i ispiranjem. Od stanovnika se traži da poštuju naređenja za evakuaciju i da pronađu bezbedno mesto da prebrode oluju“, objavila je Kraljevska kanadska konjička policija u Njufaundlendu na Tviteru.

„Ovo nas trenutno jako, jako pogađa“, rekao je Baton u video snimku u subotu objavljenom na Fejsbuku u kojem je pozvao stanovnike da ostanu u zatvorenom prostoru ili da se evakuišu, ako se od njih zatraži. „Imamo dosta razaranja u gradu… Ne treba nam niko drugi povređen ili povređen tokom ovoga.“

Kuće duž obale uništene su olujnim udarom, izvestio je CBC, pokazujući slike ruševina i velike štete u gradu.

Fiona, koja je pre skoro nedelju dana udarila u Portoriko i druge delove Kariba, stigla je do kopna između Kansa i Gajsboroa u Novoj Škotskoj, gde je Kanadski centar za uragane saopštio da je zabeležio najniži barometarski pritisak od bilo koje oluje koja je pogodila kopno u istoriju zemlje.

Ijan Habard, meteorolog kanadskog centra za uragane, rekao je za Rojters da izgleda da je Fiona opravdala očekivanja da će to biti „istorijska“ oluja.

„Izgledalo je kao da ima potencijal da obori rekord svih vremena u Kanadi, i izgleda da jeste“, rekao je on. „Još uvek nismo izašli iz ovoga.“

Oluje nisu neuobičajene u regionu i obično prelaze brzo, ali se očekuje da će Fiona uticati na veoma veliko područje.

Habard je rekao da Novoj Škotskoj i Ostrvu princa Edvarda još uvek čeka mnogo sati jakih vetrova, kiše i olujnih udara, a da će zapadna obala Njufaundlenda biti udarena tokom celog dana.

Dok naučnici još nisu utvrdili da li su klimatske promene uticale na Fioninu snagu ili ponašanje, postoje jaki dokazi da se ove razorne oluje pogoršavaju.

Oko 79 odsto kupaca, ili 414.000, bilo je bez struje u Novoj Škotskoj, a 95 odsto ili 82.000 je izgubilo struju na ostrvu Princa Edvarda, saopštile su komunalne kompanije. Region je takođe imao problematičnu uslugu mobilne telefonije. Policija širom regiona prijavila je više puta zatvorene puteve.

„Sinoć je bila divlja vožnja, zvučalo je kao da će ceo krov da eksplodira“, rekao je Geri Hečer, penzioner koji živi u Sidneju u Novoj Škotskoj, u blizini mesta gde je oluja stigla do kopna. Javor je srušen u njegovom dvorištu, ali nije oštetio njegovu kuću.

Sidnej je zabeležio udare vetra od 141 km/h (88 mph), rekao je Habard.

Oluja je donekle oslabila dok je putovala na sever. Od 11:00 (15:00 GMT), bio je iznad zaliva Svetog Lorensa, oko 100 milja (160 km) zapadno-severozapadno od Port auk Baskues, sa maksimalnom brzinom vetra od 80 milja na sat (130 km/h) i severno na oko 41 km/h, saopštio je NHC.

Očekuje se da će Fiona zadržati uraganski vetar do subote popodne, saopštio je NHC.

Kao snažan uragan koji je zahvatio karipska ostrva ranije ove nedelje, Fiona je ubila najmanje osam i izgubila struju za gotovo svih 3,3 miliona stanovnika Portorika tokom talasa vrućine. Skoro milion ljudi ostalo je bez struje pet dana kasnije.

U Kanadi još nema prijavljenih žrtava.

Kanadski premijer Džastin Trudo odložio je subotnji odlazak u Japan, gde je trebalo da prisustvuje sahrani bivšeg premijera Šinza Abea, kako bi primio brifinge i podržao vladin hitan odgovor, navela je na Tviteru sekretar za štampu Sesi Roj.

Kanadske vlasti poslale su hitna upozorenja u Novoj Škotskoj i Ostrvu Princa Edvarda, upozoravajući na ozbiljne poplave duž obale i izuzetno opasne talase. Ljudima u priobalnim područjima savetovano je da se evakuišu.