Niovi pristupačni automobili nose luksuzni prtljag

Niovi pristupačni automobili nose luksuzni prtljag

Kineski proizvođač vrhunskih električnih automobila, Nio, kreće neobičnim putem. Osnivač i izvršni direktor Vilijam Li nada se da će povezivanje jeftinijih proizvoda sa Niovim elegantnim uslugama osvojiti tržišni udeo za kompaniju koja pravi gubitke. Ali strategija takođe rizikuje da produži put ka profitabilnosti.

Li je izgradio svoj brend vredan 32 milijarde dolara tako što je učinio sve da oduševi kupce. Kupci Nio-a uživaju u pogodnostima, uključujući pristup privatnim klupskim kućama, i mogu se odlučiti za usluge kao što su iznajmljivanje baterija i zamena baterija, što skraćuje vreme punjenja sa oko 30 minuta na tri minuta.

Kada je Nio prvi put prodao automobile pre pet godina, mali luksuz je pomogao da ubjedi potrošače da isprobaju novu tehnologiju nepoznatog brenda. Danas, njegove usluge izdvajaju Nio u sve prepunom polju proizvođača automobila. To će biti važnije od septembra kada Nio lansira novi, jeftiniji model po ceni od oko 300.000 juana, otprilike 44.000 dolara, kako bi se takmičio sa Teslinim (TSLA.O) popularnim Modelom 3.

Pristupačni modeli bi idealno omogućili Nio-u da poveća obim i da se približi profitabilnosti, ali ekstravagantne postprodajne usluge podižu troškove i potkopavaju ekonomiju obima. U kvartalu koji se završava marta, kada je prihod od vozila porastao za 25%, operativni gubitak kompanije porastao je za 640% u odnosu na godinu ranije na 345 miliona dolara. Menadžment je delimično pripisao povećane troškove zameni baterija. Nio je ipak posvećen. Trenutno sprovodi plan za dodavanje hiljada novih objekata tokom četiri godine, a slične usluge će biti dostupne kupcima kada uvede marku za masovno tržište 2024. godine, rekao je Li u junu, bez detaljnijeg objašnjenja.

Nio nije jedina automobilska kompanija koja ulaže u infrastrukturu i usluge kako bi podstakla usvajanje električnih automobila. Svi od pionira Tesle i Kspenga (9868.HK) do poštovanog Volksvagena (VOVG_p.DE) poseduju ili upravljaju stanicama za punjenje. Međutim, malo ko je tako ekstreman kao Nio, koji je otišao toliko daleko da je poslao mobilne kombije za punjenje koji susreću vozače na putu.

Li može postati pametniji u vezi sa dodacima dok se kreće na tržište. Nio bi mogao da nastavi da nudi opcije iznajmljivanja baterija ili čak zajmove, smanjujući unapred plaćanja kupaca automobila za oko petinu, bez obavezivanja na redovnu zamenu baterija i ulaganja u infrastrukturu. Alternativno, mogao bi da podigne cene, ali to bi bilo u suprotnosti sa njegovom težnjom za pristupačnijim i pristupačnijim modelima. Skromniji klijenti doneće bogate izazove, prenosi Rojters.