Nepravilnosti: Slikanje glasačkih listića,  zatvoreno glasačko mjesto zbog incindenta

Nepravilnosti: Slikanje glasačkih listića, zatvoreno glasačko mjesto zbog incindenta

Predsjednik OIK-a Šavnik Dušan Radanović kazao je za Portal RTCG u selu Dubrovsko je prekinuto glasanje, jer jednom biraču nije dozvoljeno da glasa.

Kako kaže, prema nezvaničnim informacija koje ima od biračkog odbora jednom građaninu, iako je upisan u birački spisak, nije dozvoljeno da glasa, nakon čega je prekinuto glasanje.

U Dubrovskom je upisano 45 birača.

Iz CDT-a su kazali da je biračko mjesto u selu Dubrovsko u opštini Šavnik zatvoreno zbog nasilnog incidenta, a toj organizaciji je potvrđeno iz OIK da glasanje neće biti nastavljeno.

Prema navodima iz Centra za montoring, u opštini Šavnik – Dubravsko, BM 6, član Biračkog odbora, predstavnik DF-a nije dozvolio biraču da iskoristi biračko pravo. 

„Zbog stava da to lice nije stanovnik Šavnika, nakon čega je prekinuto glasanje na Biračkom mjestu broj šest. Oštro osuđujemo ovakvo postupanje članova biračkog odbora i pozivamo državno tužilaštvo da hitno reaguje kako bi se zaštitio integritet izbornog procesa i omogućilo nesmetano uživanje biračkog prava“, poručuju iz CEMI-a.

Kako navode na biračkom mjestu br. 83 Lozna u Bijelom Polju, nakon poništavanja glasačkog listića zbog javnog glasanja, birač je vrijeđao članove biračkog odbora, i pokušao fizički da nasrne na njih u čemu je spriječen.

„Na biračkom mjestu broj 22-A, OŠ Branko Božović u Podgorici jedan birač je slikao glasački listić nakon glasanja. Ovaj listić nije proglašen nevažećim“, navodi CDT.

CEMI navodi da je u 15.47 časova, u Kolašinu, na biračkom mjestu dva, jedan birač slikao glasački listić.

„Birački odbor ovakav listić treba da proglasi nevažećim u skladu sa članom 69a Zakona o izboru odbornika i poslanika“, navedeno je na Tviteru nalogu Centra za monitoring.

Prema više prijava građana i posmatrača CeMi-ja, ponavlja se nepravilnost upotrebe mobilnih telefona na biračkom mjestu, a što je suprotno članu 71a ZIOPa kojim je zabranjena upotreba elektronskih uređaja za komunikaciju u prostoriji za glasanje.

„Pozivamo predsjednike BO da se striktno pridržavaju odredbi ZIOP-a na način što će upozoriti lice koje na ovaj način ometa rad, i u slučaju ponavljanja nepravilnosti, a na osnovu prethodne odluke BO isto lice udaljiti, uz konstataciju u zapisniku o radu biračkog odbora“, navodi CEMI.

Kako navodi Cemi u Nikšić na jednom biračkom mjestu birački odbor je dozvolio uniformisanom licu (vatrogascu-spasiocu) da pristupi biračkom mjestu i glasa.

„Shodno članu 71 ZIP-a, pripadniku policije i drugom uniformisanom licu nije dozvoljen pristup biračkom mjestu dok traje glasanje“, saopštio je CEMI.