U Njemačkoj obavezna vakcinacija protiv morbila u vrtićima i školama

U Njemačkoj obavezna vakcinacija protiv morbila u vrtićima i školama

Zahtjev za vakcinaciju protiv malih boginja za djecu koja pohađaju vrtiće je ustavni i ostaje na snazi u Njemačkoj.

Takvu odluku doneo je Savjezni ustavni sud u Karlsrueu, piše „Evropska istina”.

Četiri porodice su se žalile na obaveznu vakcinaciju, koja je u Nemačkoj na snazi oko 2,5 godine. Roditelji vide prinudnu vakcinaciju kao nerazumno zadiranje u osnovno pravo svoje djece na fizički integritet i njihovo sopstveno pravo da odgajaju svoju djecu.

Sud je odbacio tužbe i rekao da je povreda osnovnih prava u ovom slučaju mala i prihvatljiva da zaštiti ljude od infekcije.

Obavezna vakcinacija treba da pomogne potpunom iskorenjivanju morbila. Stručnjaci sugerišu da veoma zarazni virus ima šanse samo ako je najmanje 95% populacije vakcinisano. Ovaj nivo još uvek nije dostignut u Nemačkoj.

Fokus je na javnim ustanovama kao što su vrtići i škole. Od 1. marta 2020. godine dozvoljeno je vođenje djece od jedne godine u vrtiće samo ako su vakcinisana ili su već bolovala od morbila. Ista pravila važe i za vaspitače. Protiv morbila treba vakcinisati i radnike u vrtićima i školama.

Nijedno dijete nije isključeno iz škole zbog obaveznih vakcinacija, ali roditeljima prete kazne do 2.500 evra.

Stručnjaci upozoravaju na pogrešno shvatanje da su boginje samo bezopasna dečja bolest. Mogu se pojaviti komplikacije, a imuni sistem ostaje slab dugo vremena. Najviši mogući nivo vakcinacije takođe štiti ljude koji se ne mogu vakcinisati, kao što su novorođenčad ili trudnice.