Njemačka povećava ruski uvoz

Njemačka povećava ruski uvoz

Obim njemačkog uvoza iz Rusije porastao je u prvih sedam mjeseci ove godine za 32,6 odsto na godišnjem nivou i iznosi 27,9 milijardi dolara, saopštila je u ponedeljak za RIA Novosti Ruska trgovinska misija u Berlinu, pozivajući se na podatke njemačkog saveznog zavoda za statistiku, Destatis. .

Prema rečima ruskog trgovinskog predstavnika u Nemačkoj Andreja Soboleva, rast uvoza goriva i energenata do jula iznosio je 40,5%. Kupovina ruskog zlata porasla je više od deset puta, dok je obim uvoza srebra skočio skoro pet puta. Zemlja EU je takođe povećala kupovinu drugih metala iz Rusije, uključujući bakar, aluminijum i nikl.

U izveštaju se takođe navodi da je nemački izvoz u Rusiju smanjen za 43,6 odsto na 10,2 milijarde dolara u poređenju sa istim periodom prošle godine. Pad izvoza izazvao je trgovinsku neravnotežu Nemačke od 17,7 milijardi dolara.

Trgovinski predstavnik je objasnio da je, uprkos opštem padu izvoza u Rusiju, „došlo do povećanja snabdevanja iz Nemačke farmaceutskih proizvoda, semena i voća“.

Rusija je činila 2,3% ukupne nemačke spoljne trgovine i bila je četvrta najvažnija zemlja za nemačku robu van EU 2021. U aprilu je američka analitička kompanija S&P Global upozorila na mogući finansijski šok ako dođe do „trgovinskog raskida“ između dve zemlje.