Heineken želi da zamjeni Coca Colu u Rusiji

Heineken želi da zamjeni Coca Colu u Rusiji

Heineken u Rusiji je registrovao nekoliko brendova sa rečju „kola“ u nazivu, objavio je u ponedeljak poslovni dnevnik Komersant, pozivajući se na dokumente podnete Federalnoj službi za akreditaciju.

Rusko odeljenje holandskog giganta pića navodno je registrovalo robne marke kao što su Roial Cola Original, Roial Cola Zero, Toni Lemoni Orange i Toni Lemoni Lemon za koje se očekuje da će popuniti tržišne praznine koje su ostavile Coca-Cola i PepsiCo nakon što su odlučili da napuste Rusiju zbog na sankcije.

Piće bi moglo da se flašira u staklene ili plastične flaše, kao i u aluminijumske limenke, a proizvodilo bi se u ruskim fabrikama u vlasništvu Hajnekena.

Heineken je treći najveći proizvođač piva u Rusiji, koji upravlja sa sedam fabrika piva širom zemlje. Portfolio kompanije obuhvata više od 35 domaćih i međunarodnih brendova, uključujući Amstel, Krušovice, Affligem i Gosser. Prošle godine, njen prihod u zemlji iznosio je 613 miliona dolara.

U martu je Heineken najavio planove za zaustavljanje novih investicija i izvoza u Rusiju. Kasnije je kompanija saopštila da će prestati da proizvodi, reklamira i prodaje Heineken proizvode u zemlji pogođenoj sankcijama, navodeći „trenutno okruženje“. Obećao se da će nastaviti smanjene operacije u Rusiji radi bezbednosti svojih zaposlenih i da će „smanjiti rizik od nacionalizacije“ dok se ne pronađe kupac za posao.

Istovremeno, američki gigant bezalkoholnih pića Coca-Cola najavio je planove da obustavi poslovanje u Rusiji, pridruživši se egzodusu zapadnih brendova usred sankcija zbog sukoba u Ukrajini. Coca-Cola je upravljala sa 10 fabrika u Rusiji, proizvodeći bezalkoholna pića, uključujući Fanta, Sprite i Schveppes, zajedno sa lokalnim brendovima kao što su Bonakua, Dobri, Moia Semia i Rich juice.

PepsiCo je takođe najavio slične korake, rekavši da će obustaviti prodaju Pepsi-Cole i drugih pića svojih globalnih brendova, uključujući 7UP i Mirindu, u Rusiji. Kompanija i dalje prodaje svoje mlečne proizvode, hranu za bebe, sokove i grickalice u zemlji.