Napad na državnu digitalnu infrastrukturu bio je „posao iznutra“?

Napad na državnu digitalnu infrastrukturu bio je „posao iznutra“?

Napad na državnu digitalnu infrastrukturu bio je „posao iznutra“, a maliciozni softver je aploudovan direktno sa nekog od računara povezanog na vladin server, objavio je juče BIRN pozivajući se na neimenovani izvor iz Vlade.

Na osnovu unutrašnje istrage, sajber napad se dogodio nakon što je maliciozni program aploudovan sa kompjutera u jednoj od vladinih službi – kazao je BIRN-u izvor iz Vlade pod uslovom anonimnosti.

Međunarodni partneri iz američkog Federalnog biroa za istrage (FBI) već su u Crnoj Gori i pomažu u odbrani od sajber napada kojima je posljednjih 14 dana izložena vladina informaciono-telekomunikaciona infrastruktura, saopšteno je juče iz Ministarstva javne uprave.

Iako je dan ranije Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo da FBI agenti u Crnu Goru dolaze na zahtjev ministra Filipa Adžića i direktora Uprave policije Zorana Brđanina, ministar javne uprave Maraš Dukaj pohvalio se juče da su američki istraživači došli u zemlju na njegov poziv.

– Na moju inicijativu i poziv, naši međunarodni partneri iz FBI su već na terenu i pomažu da se prevaziđe jedan od najsloženijih napada na digitalnu infrastrukturu neke države u istoriji – poručio je Dukaj.

On se zahvalio Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori na podršci koju američka Vlada pruža našoj državi u ovim, kako kaže, teškim trenucima.

Dukaj je u srijedu optužio kriminalnu hakersku grupu Kuba ransomver (Cuba Ransomware) za sajber napade.

– Dobili smo zvaničnu potvrdu da iza napada stoji Kuba ransomver, a to je navedeno i na Dark webu – rekao je Dukaj u izjavi za Dnevnik na RTCG-u.

On je napomenuo da je u pitanju veoma ozbiljan napad, ističući da je ova grupa kreirala poseban virus iskorišćen u ovom slučaju.

– Virus se ne može formirati za mjesec. Oni su čekali određeno vrijeme, odnosno kad da izvrše ovakav napad. Kreiranje virusa je koštalo oko 10 miliona dolara i nigdje do sada nije upotrijebljen – istakao je Dukaj.

Vladini sajtovi su oflajn od početka napada, koji je Agencija za nacionalnu bezbjednost povezala sa Rusijom, dok je opseg krađe podataka još uvijek nepoznat.

Ministar odbrane Raško Konjević je prošlog petka, nakon hitne sjednice Vijeća za nacionalnu bezbjednost, kazao da za procjenu ANB-a da iza napada stoji Rusija postoji dovoljno njihovog znanja koje na to ukazuje, ali i razmjene podataka sa partnerskim službama u tom segmentu.

– Ovaj napad je svakako politički motivisan. Ne treba zaboraviti da je Ruska Federacija zbog svih odluka koje je Crna Gora donosila u prethodnom periodu, definisala kao neprijateljsku državu. Prema tome, ta vrsta političke motivacije sa te strane postoji. Zadržao bih se na tom nivou, poštujući ono što su pozvaniji od mene rekli – ljudi iz Ministarstva javne uprave i Agencije za nacionalnu bezbjednost koja u širem kontekstu prati ta dešavanja – rekao je tada Konjević.

Portparolka ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova odbacila je ove tvrdnje kao dio „kontinuiranog politike pogoršavanja odnosa sa Moskvom u cilju zadovoljenja interesa SAD“.

izvor Pobjeda