Luis Hamilton izbacuje tiradu protiv sopstvenog tima nakon nesreće u Formuli 1

Luis Hamilton izbacuje tiradu protiv sopstvenog tima nakon nesreće u Formuli 1

Zvezda Formule 1, Luis Hamilton, izneverio se svom Mercedes timu nakon što je tvrdio da ga je taktička greška koju su napravili koštala mjesta na podijumu na nedeljnoj Velikoj nagradi u Holandiji.

Hamilton, koji je izjednačen sa Mihaelom Šumaherom za najviše svijetskih titula u Formuli 1 sa 7, ostaje u potrazi za rekordnim, osmim šampionatom, ali se nalazi na šestom mestu na tabeli vozača, oko 152 boda iza odbjeglog lidera Maksa Verstapena iz Reda Bik.

Britanac – koji tek treba da pobjedi u trci ove sezone – jasno je stavio do znanja svoju frustraciju sa svojim kolegama u radio prenosu koji je snimljen u televizijskom prenosu nakon, kako se čini, grešaka u planiranju utakmice od strane šefova Mercedesa.

Ogorčenost se može pratiti do odluke da ostavi Hamiltona da trči na srednjim gumama 15 krugova od ciljne linije kada je većina njegovih rivala prešla na soft tokom perioda dok je sigurnosni automobil bio na stazi kao rezultat incidenta u kojem je učestvovao Valtteri Bottas.

Hamiltonove sporije gume su imale veliku ulogu u tome što je izgubio prvu poziciju i na kraju pao na četvrtu na kraju trke.

Da stvar bude još gora, Hamiltonov saigrač Džordž Rasel je zatražio da mu se stave meke gume i pretekao je svog saigrača u 64. krugu. Ferarijev Šarl Leklerk je uradio isto samo jedan krug kasnije. Rasel je završio trku na drugom mjestu.

Čuo se razjareni Hamilton kako oblači svoj Mercedes tim, govoreći na timskom radiju: „Ne mogu da verujem da si me je***o jebo. Ne mogu da vam kažem koliko sam sretan.”

Međutim, izgleda da Hamilton nije tražio da mu se gume zamene u mekane tokom pauze za bezbjednost automobila u postupku.

Što se tiče Verstapena, pobjeda mu daje prednost od 109 bodova u odnosu na Leklerka uz sedam preostalih trka u kalendaru i maksimalnih 191 poen za preuzimanje.

„Zaista sam se nadao da ćemo kao tim dobiti jedan-dva“, rekao je Hamilton nakon toga. „Posebno nakon takve… imali smo uspon i pad godine, a ne sjajnu godinu. Nismo imali pobjedu još od Brazila.

„Tako da je konačno tu na dohvat ruke, ali onda, naravno, sigurnosni automobil nije baš pomogao. Bio sam na ivici preloma sa emocijama. Moje izvinjenje timu. Ne sećam se ni šta sam rekao. Izgubio sam ga na trenutak – ali mislim da znaju da je to samo tolika strast.

„Želim da gledam na to kao na pola punu čašu.“

Rasel je, međutim, nakon toga odao počast svom saigraču.

„Približavamo se“, napisao je na društvenim mrežama. „Veliko hvala timu što nastavlja da gura i navijačima što su stvorili mega atmosferu. Respekt i [Luisu Hamiltonu] za nastup ovog vikenda – zaslužili ste da danas stojite na podijumu. Uskoro ćemo dobiti to V…”

Reporter Formule 1 Džef Gluk je, međutim, rekao da je Hamilton bio u pravu što je bio povređen.

„Luis Hamilton ima svako pravo da bude ljut na Mercedes“, napisao je. „U svakom slučaju, ako je tim želeo da pobedi. Svakako da je odluka bila dobra za Rasela, ali ne i za tim u celini. Rezultat je laka Maks [pobeda] .”

Druga reporterka, Sophie Barlei, se složila: „Luis Hamilton je najveći timski igrač na koga možete naići. Uvek se saginje unazad za Mercedes. Tim je očigledno želeo da obojica budu na istim gumama – Luis je slušao dok je Džordž bio protiv toga i išao za sebe i rušio svog saigrača.