Najveće kineske avio-kompanije zabeležile su velike gubitke zbog ograničenja COVID-a

Najveće kineske avio-kompanije zabeležile su velike gubitke zbog ograničenja COVID-a

Tri najveće kineske avio-kompanije su u utorak objavile kombinovani gubitak od 28,4 milijarde juana (4,12 milijardi dolara) u drugom kvartalu, što je više nego u prvom kvartalu, zbog velikih poremećaja putovanja, uključujući striktno zatvaranje u vezi sa COVID-om u Šangaj.

Politika lokalne blokade u zemlji kao odgovor na broj slučajeva koji je mali po globalnim standardima primorala je prevoznike da često pritiskaju dugme za zaustavljanje na domaćim putovanjima, što je glavni pokretač prihoda usred graničnih politika koje su samo utemeljile međunarodna putovanja.

China Eastern Airlines sa sedištem u Šangaju (600115.SS) saopštila je da je njen neto gubitak dostigao 10,9 milijardi juana u kvartalu, što je više od gubitka od 7,8 milijardi juana u prvom tromjesečju, i najveći među ova tri, uglavnom zbog zatvaranja u njenoj kući. grad.

Kineski finansijski centar počeo je da naređuje svojim 25 miliona stanovnika da ostanu kod kuće krajem marta, što je rezultiralo otkazivanjem skoro svih domaćih letova sa dva gradska aerodroma tokom aprila.

Avio-kompanija je takođe privremeno prizemljila svoje avione Boeing Co (BA.N) 737-800 nakon fatalne nesreće krajem marta, čiji uzrok tek treba da bude utvrđen.

Air China Ltd sa sedištem u Pekingu (601111.SS), glavni avioprevoznik zemlje, prijavio je gubitak u drugom kvartalu od 10,5 milijardi juana, veći od gubitka od 8,9 milijardi juana u prvom kvartalu kada je bila na snazi stroga politika putovanja za zimske olimpijske igre.

China Southern Airlines (600029.SS) je u drugom kvartalu zabeležila gubitak od 7,0 milijardi juana, u odnosu na 4,5 milijardi juana u prvom kvartalu.

Podaci za drugi kvartal zasnovani su na proračunima Rojtersa s obzirom na to da avio-kompanije izveštavaju o rezultatima prvog kvartala i polugodišta, ali ne prelaze drugi kvartal.

Ukupni gubici tri vodeće avio-kompanije u zemlji iznosili su skoro 50 milijardi juana u prvoj polovini, što je daleko više od ukupnog polugodišnjeg gubitka od 16,7 milijardi juana u istom periodu prošle godine.

Tri državna prevoznika prošle nedelje su potvrdila planove da kupe kombinovana 292 uskotrupna aviona Erbas (AIR.PA) porodice A320neo, u poslovima vrednim više od 37 milijardi dolara po kataloškim cenama.

Boeing Co (BA.N) 737 MAKS još uvek se nije vratio u komercijalnu upotrebu u Kini, više od tri godine nakon što je prizemljen nakon dve fatalne nesreće.

Analitičari Džefrija kažu da su se domaći letovi u Kini skromno oporavili u junu, ali su se uslovi pogoršali od kraja jula jer je sve veći broj slučajeva na popularnim destinacijama za putovanja, uključujući ostrvo Hainan, Sinđang i Tibet, doveo do nove runde zatvaranja.

Međunarodno tržište je i dalje izuzetno depresivno, sa brojem letova na manje od 1% nivoa iz 2019, dodao je Džefris.

Vlada SAD saopštila je u četvrtak da će obustaviti 26 letova za Kinu kao odgovor na odluku kineske vlade da obustavi neke letove američkih prevoznika zbog slučajeva COVID-19.

Drugi izazovi za kineske aviokompanije uključuju slabiji juan i rastuće cene nafte, rekao je analitičar HSBC-a Paraš Džejn u belešci prošlog mjeseca.