UN traže 160 miliona dolara za hitnu pomoć za poplave u Pakistanu

UN traže 160 miliona dolara za hitnu pomoć za poplave u Pakistanu

Ujedinjene nacije i Pakistan uputili su u utorak apel za 160 miliona dolara hitnog finansiranja za pomoć milionima pogođenim rekordnim poplavama u kojima je od sredine juna poginulo više od 1.150 ljudi.

Generalni sekretar UN Antonio Guteres rekao je da su poplave u Pakistanu, izazvane nedeljama monsunskih kiša bez presedana, signal svetu da pojača akciju protiv klimatskih promjena.

„Hajde da prestanemo da hodamo u snu ka uništenju naše planete klimatskim promenama“, rekao je on u video poruci na ceremoniji u Islamabadu kojom je pokrenut apel za finansiranje. „Danas je to Pakistan. Sutra bi to mogla biti tvoja zemlja.”

Više od 33 miliona ljudi, ili svaki sedmi Pakistanac, pogođeno je katastrofalnim poplavama, koje su devastirale zemlju koja već pokušava da oživi ekonomiju koja se bori. Više od milion domova je oštećeno ili uništeno u protekla dva i po meseca, raseljeni milioni ljudi. Oko pola miliona raseljenih živi u organizovanim kampovima, dok su ostali morali sami da nađu sklonište.

Prema prvim vladinim procenama, razaranja je nanela štetu privredi od 10 milijardi dolara.

„To je preliminarna procena koja će verovatno biti daleko veća“, rekao je ministar planiranja Ahsan Ikbal za Asošijeted pres. Više od 160 mostova i više od 3.400 kilometara (2.100 milja) puta je oštećeno.

Iako su kiše prestale pre tri dana, veliki delovi zemlje su i dalje pod vodom, a glavne reke, Ind i Svat, i dalje su nabujale. Nacionalna uprava za vanredne situacije u utorak je upozorila hitne službe da budu u maksimalnoj pripravnosti, rekavši da bi poplavne vode u naredna 24 sata mogle izazvati dodatnu štetu.

Spasioci su nastavili da evakuišu nasukane ljude iz poplavljenih sela na bezbednije tlo. Uz autoputeve su niknuli improvizovani šatorski kampovi.

Meteorolozi su upozorili na nove kiše u narednim nedjeljama.

„Situacija će se verovatno još više pogoršati jer se nastavljaju jake kiše u oblastima koje su već poplavile više od dva mjeseca oluja i poplava. Za nas ovo nije ništa manje nego vanredno stanje na nacionalnom nivou“, rekao je u utorak pakistanski ministar inostranih poslova Bilaval Buto-Zardari, pozivajući međunarodnu zajednicu da velikodušno pruži apel UN-a.

„Od sredine juna, zapravo, Pakistan se bori sa jednim od najtežih, potpuno anomalnih ciklusa bujičnih monsunskih vremenskih uslova“, rekao je on. Padavine su za to vreme bile tri puta veće od proseka, au nekim oblastima i do šest puta veće, rekao je on.

Apel UN za 160 miliona dolara obezbediće hranu, vodu, sanitarne uslove, zdravstvenu i druge oblike pomoći za oko 5,2 miliona ljudi, rekao je Guteres.

„Obim potreba raste kao poplavne vode. To zahteva kolektivnu i prioritetnu pažnju sveta“, rekao je on.

Dan ranije, izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda odobrio je oslobađanje dugo očekivanih 1,17 milijardi dolara za Pakistan.

Sredstva su deo paketa pomoći od 6 milijardi dolara dogovorenog 2019. Najnovija tranša je bila na čekanju od ranije ove godine, kada je MMF izrazio zabrinutost zbog toga što Pakistan poštuje uslove sporazuma pod vladom bivšeg premijera Imrana Kana. Kan je svrgnut glasanjem o poverenju u parlamentu u aprilu.

Pakistan je rizikovao neplaćanje kako se njegove rezerve smanjuju, a inflacija je u spirali, a da bi dobila pomoć MMF-a, vlada je morala da pristane na mere štednje.

Katastrofa poplave, međutim, dodaje nove terete vladi oskudnoj u novcu. Takođe odražava kako siromašnije zemlje često plaćaju cenu klimatskih promjena koje su u velikoj mjeri prouzrokovane industrijalizovanijim zemljama. Od 1959. Pakistan je odgovoran za samo 0,4% istorijskih svetskih emisija CO2. SAD su odgovorne za 21,5%, Kina za 16,5%, a EU 15%.

Nekoliko naučnika kaže da rekordne poplave imaju sva obeležja uticaja klimatskih promjena.

„Ove godine Pakistan je imao najviše padavina u najmanje tri decenije“, rekao je Abid Kajjum Suleri, izvršni direktor Instituta za politiku održivog razvoja i član pakistanskog Savjeta za klimatske promjene. „Ekstremni vremenski obrasci postaju sve češći u regionu i Pakistan nije izuzetak.

Pakistan je 2010. doživeo slične poplave i razaranja u kojima je poginulo skoro 2.000 ljudi. Ali vlada nije sprovela planove da spreči buduće poplave sprečavanjem izgradnje i kuća u područjima sklonim poplavama i rečnim koritima, rekao je Suleri.