Na Cetinju čak 22 nelegalne deponije

Na Cetinju čak 22 nelegalne deponije

Na Cetinju postoje 22 nelagalne deponije, saopšteno je Radiju Crne Gore iz lokalne uprave. U većini slučajeva se ne zna ko odlaže otpad, a iz Komunalne inspekcije kažu da su tokom prošle godine dobili 12 prijava. U nevladinom sektoru su nezadovoljni kontrolom nelegalnih smetlišta.

V.d. sekretara Sekretarijata za komunalne poslove Vladan Radunović je kazao da količina otpada na tim deponijama ide od tri do 20 metara kubnih.

„Radnici Komunalnog preduzeća obilaze te deponije, čiste i kupe otpad, ali, kako su na ruralnom prodručju nekima je teško prići“, kazao je Radunović.

Komunalna inspekcija na Cetinju je tokom prošle godine dobila 12 prijava za odlaganje otpada van mjesta za to predviđenih, a ove dvije.

„Kazne su za pravna lica od 1.500 do 7.500 eura, za odgovorno lice u pravnom licu od 500 do 2.000 eura, kao i za fizičko lice“, kazala je komunalna inspektorka Maja Vuletić.

Stanje sa nelegalnim odlaganjem otpada na Cetinju nije pod kontrolom, smatra Dušan Kaluđerović iz Planinarskog kluba „Soko“ koji je organizator značajnog broja ekoloških akcija, posebno čišćenja lokaliteta Ševrlja na putu ka NP Lovćen.

„Sanirali smo jednu deponiju koja je predstavljala crnu ekološku tačku, ali ako 365 dana imate isto stanje onad naša akcija nije imala efekat“, kazao je Kaluđerović.
izvor RTCG

Ostavite odgovor