Martinović: U Crnoj Gori registrovano 499 hotela, dobrom ljetnjom sezonom na sjeveru da pokrijemo gubitke tokom zimske

Martinović: U Crnoj Gori registrovano 499 hotela, dobrom ljetnjom sezonom na sjeveru da pokrijemo gubitke tokom zimske

U toku je nastavak treće posebne sjednice Prvog redovnog (proljećnjeg) zasijedanja u 2024. godini. Na pitanja poslanika odgovara ministar turizma, održivog razvoja i razvoja sjevera Vladimir Martinović.

Poslanik Branislav Nenezić pitao je ministra da li ima u planu da predloži Vladi Crne Gore paket mjera za smanjenje negativnih posledica loše turističke sezone kroz subvencije svim registrovanim izdavaocima smještaja, ugostiteljskim djelatnicima i turističkoj privredi na sjeveru Crne Gore.

Martinović je kazao da je usljed nedostatka sniježnih padavina, protekla zimska sezona uticala na loše poslovanje svih pružalaca usluga u turizmu i ugostiteljstvu u sjevernom regionu Crne Gore, što je imalo za posledicu drastičan pad prihoda.

“Ovo ministarstvo tokom prethodne godine sprovelo je mjeru podrške kroz Javni poziv za nabavku opreme velike vrijednosti u turizmu ugostiteljstvu, a koja mjera je uspješno realizovana krajem decembra 2023. godine. Mjera je podrazumijevala podršku za hotele i sličan smještaj, shodno kojoj su bili predviđeni posebni intenziteti finansijske podrške usmjereni prvenstveno na razvoj manje razvijenih opština, a što se pokazalo kao uspješan vid podrske. Ukratko, navodimo da su navedenim programom privrednim subjektima subvencionisana već uložena sredstva u opremu velike vrijednosti i to za subjekte koji posluju u manje razvijenim opštinama u iznosu od 50 odsto, a u razvijenim opštinama u iznosu od 40 odsto. Ukupan vid podrške iznosio je oko 1.500.000 eura”, kazao je Martinović.

Poručuje da će Ministarstvo i u narednom periodu razmotriti slične modele, po kojima bi se sprovela određena mjera, kao vid podrške turističkoj privredi, koja prevashodno posluje na sjeveru Crne Gore, a čija djelatnost i poslovanje su tokom zimske sezone 2023/2024. direktno zavisili od odgovarajućih vremenskih uslova.

“Prvi kvartal u godišnjem poslovnom ciklusu privrede svakako predstavlja izazovan period i u redovnim uslovima poslovanja, a posebno je izazovan u uslovima nemogućnosti poslovanja što je evidentno u ovom slučaju, s obzirom na uslove u kojima se zimska sezona odvijala”, navodi Martinović.

Ističe da će se poslovni rezultati i umanjenje prihoda u prvom kvartalu odraziti i na poslovanje u ostalim mjesecima tj. do mjeseca početka ljetnje turističke sezone, kada očekuju dobru posjećenost turističkim centrima na sjeveru, što bi uticalo na pokrivanje dijela gubitka nastalog u prethodnom periodu.

“Uprkos činjenici da je potrebno obezbijediti dodatna finansijska sredstva za ovaj vid podrške, uložićemo dodatne napore da u saradnji sa Ministarstvom finansija i drugim relevantnim institucijama razmotrimo moguću implementaciju određenih mjera podrške, kako bi eventualna predložena mjera bila efikasna i usklađena sa potrebama turističke privrede na sjeveru, a prilikom pripreme naredne zimske turisticke sezone”, poručuje Martinović.

Nenezić je kazao da niko ne očekuje da može da se utiče na vremenske uslove, ali mogu na aktivnosti.

“Ne možete mi reći da ove mjesece zimske sezone, imali smo proljećno vrijeme, da u saradnji sa NTOCG na Žabljaku i Kolašinu nije mogao da se organizuje neki program kako bi turiste doveli tamo”, dadao je Nenezić.