Pokret za Podgoricu: Omogućiti besplatni gradski pevoz šest mjeseci

Pokret za Podgoricu: Omogućiti besplatni gradski pevoz šest mjeseci

Odbornici “Bloka 11” pripremili su 11 inicijativa koje će uputiti upravi Glavnog grada, među kojima je kupovina novih autobusa i linija kako bi se pokrila sva naselja u Podgorici. kako su naveli na pres konferenciji prijedlog je da se svim gradjanima omoguci besplatan gradski prevoz šest mjeseci. Podnijeli su i inicijatviu kako bi se riješio problem gužvi i nedostatak parkinga, nova gradska uprava u proceduri da se izgradi devet podzemnih garaza.

Goran Šćepanović iznio i sljedeće inicijative na konferenciji:

” Donošenje odluke za smanjenje naknada za poslovni prostor, kako bi se oživjelo jezgro grada. Stavljanje van snage odluke o mogućnosti prodaje zemljišta Dječijeg odmaralište. Inicijativa je da se pomenuta parcela vrati prvobitnoj namjeni, a ne da se proda. Pokretanje evidencije tkz neprodatih stanova i poslovnih prostora. Jedna od 11 inicijativa je i pokretanje konkursa za idejno rješenje za uređenje Malog brda i Dajbabske gore. Malo brdo je neiskorišćen prostor, uzurpiran divljom gradnjom, u samom centru grada. Dajbabska gora da bi se kroz adekvatna rješenja dobila vizija transformacije kao dodatna pluća naseg grada uz propratni sadržaj.

Najavili su i pokretanje inicijative za potpunu rekonstrukciju i adaptaciju vrtića Poletarac, Leptirić i Đina Vrbica.

Kako navode, predlažu da se naprave nadzemne garaze montažnog i privremenog tipa, dok se ne završe podzemne. Podnijeće inicijativu za uvođenje besplatnih bicikala. Odbornici Bloka 11 prijedožiće da Glavni grad da kupi od 500 do hiljadu bicikala, čime bi se dodaju riješile guzve i problem parkinga u Podgorici. Očekuju da se izradi projekat za biciklističke staze, jer prethodne nijesu bile funkcionalne “, saopštili su iz Pokreta za Podgoricu.