Makron i Putin razgovarali o situaciji u ZNPP

Makron i Putin razgovarali o situaciji u ZNPP

Francuski predsjednik Emanuel Makron održao je telefonski razgovor sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom tokom kojeg je razgovarano o situaciji u Ukrajini, piše „Evropska pravda“.

Saopšteno je da je glavna tema razgovora bila situacija u Zaporoškoj elektrani pod ruskom okupacijom. Putin je naveo da je postrojenje granatirano od strane ukrajinske vojske, a podržao je „nepolitizovanu interakciju u vezi sa situacijom oko ZNPP uz učešće IAEA“.

Makron i Putin su razgovarali i o situaciji sa izvozom ukrajinskog žita iz crnomorskih luka. Putin je ponovio stav da „žito treba usmeriti pre svega na potrebe zemalja u razvoju“.

Makron je u razgovoru sa Putinom insistirao na potrebi da se obezbedi bezbednost Zaporoške nuklearne elektrane.

„On je podsjetio da je ruska okupacija izazvala rizike koji danas ugrožavaju integritet Zaporoške NE. On je zatražio da ruske trupe povuku teško i lako naoružanje i poštuju preporuke IAEA kako bi osigurale bezbednost NE“, navodi se u poruci.

Povodom situacije sa izvozom žitarica, Makron je podsetio da se evropske sankcije ne odnose na poljoprivredne proizvode ili dobra neophodna za poljoprivredu.

On je naglasio da međunarodni partneri, posebno Rusija, dele odgovornost da obezbede da zemlje koje su najugroženije i dalje dobijaju hranu koja im je potrebna.

Zamolio je predsednika Putina da obezbedi da se sporazum koji je Rusija postigla sa Ukrajinom i Turskom pod nadzorom UN sprovede na način da izvezeno žito stigne do onih kojima je najpotrebnije“, navodi se u poruci.

Makron i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski su 10. septembra obavili telefonski razgovor. Predsednici su razgovarali i o situaciji oko Zaporoške NE.

Podsetimo, šef Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grosi pozvao je na hitan prekid granatiranja na području okupirane NE Zaporožje i stvaranje „bezbednosne zone“ oko nje, ističući da nestanci struje u fabrici povećavaju rizik od nesreće.