Grčka neće Ukrajini predati komplekse S-300

Grčka neće Ukrajini predati komplekse S-300

„Grčka nema namjeru da u Ukrajinu šalje protivvazdušne raketne sisteme S-300 ruske proizvodnje“, izjavio je premijer Grčke Kirijakos Micotakis, prenosi „Evropska istina“.

Tokom konferencije za novinare, Micotakis je upitan da li grčka vlada namjerava da zajedno sa grčkom vojskom u Ukrajinu pošalje oklopna vozila za obuku Ukrajinaca, kao i komplekse S-300.

Premijer je odgovorio kategoričnim odbijanjem, navodeći da nema govora o slanju sistema S-300 u Ukrajinu i dodao da bilo kakva podrška Ukrajini ne treba da ide na račun slabljenja odbrane Grčke.

On je pomenuo i sporazum sa Njemačkom o obezbeđivanju starih grčkih BMP-1 Ukrajini i njihovu istovremenu zamjenu njemačkim oklopnim vozilima tipa Marder1A3, uz napomenu da su pregovori još u toku.

Grčka ima stalni sukob sa Turskom. Poslednjih nedjelja, Ankara je optužila Atinu za nekoliko incidenata u vezi sa njenim vazdušnim snagama u regionu Sredozemnog mora. To je navelo turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana da nazove postupke Grčke „neprijateljskim“.