Mađarska kaže da „neće čak ni pregovarati“ o energetskim sankcijama Rusiji

Mađarska kaže da „neće čak ni pregovarati“ o energetskim sankcijama Rusiji

Budimpešta odbija da pregovara o bilo kakvim daljim ograničenjima EU koja ciljaju na rusku energiju jer trenutno ne postoji alternativa za snabdevanje iz Moskve, izjavio je u subotu mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

EU je uvela nekoliko rundi sankcija Moskvi kao odgovor na sukob u Ukrajini i zalaže se za potpuno ukidanje isporuka energenata iz Rusije.

„Nismo čak ni voljni da pregovaramo o bilo kakvim sankcijama za energetiku, bilo da je reč o nafti ili gasu“, rekao je Sijarto na ekonomskom forumu u Tihanju, dodajući da je „hrabrost mađarske vlade“ pomogla Budimpešti da izdrži pritisak Brisela.

„Nema sigurnosti snabdevanja Evrope energijom bez korišćenja ruskih izvora“, rekao je Sijarto, tvrdeći da ruski gas ne može biti zamenjen u doglednoj budućnosti.

Ministar spoljnih poslova je dodao da je „u velikoj mjeri pogrešan odgovor na sankcije“ na rusku vojnu kampanju jedan od faktora koji podstiču inflaciju i doprinose globalnoj recesiji.

Mađarska, čija ekonomija u velikoj meri zavisi od nafte i gasa iz Rusije, izuzeta je od zabrane ruske nafte u cijeloj EU u maju. Blok je zabranio uvoz nafte morskim putem, ali Mađarska nastavlja da prima robu putem naftovoda.

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je prošlog mjeseca da je Evropa „pucala sebi u pluća“ svojim nepromišljenim sankcijama protiv Rusije.