Američki ratni brodovi prošli su kroz Tajvanski moreuz prvi put od Pelosijeve posjete

Američki ratni brodovi prošli su kroz Tajvanski moreuz prvi put od Pelosijeve posjete

Dva broda američke mornarice prošla su kroz Tajvanski moreuz 28. avgusta prvi put od posete predsedavajućeg Predstavničkog doma Tajvanu, što je razbesnelo Peking, prenosi CNN.

Kroz moreuz su prošle raketne krstarice USS Antietam i USS Chancellorsville, koje pripadaju američkoj 7. floti sa sedištem u Japanu. Pres služba 7. flote je istakla da su akcije brodova u potpunosti u skladu sa međunarodnim pravom i da u trenutku objavljivanja nije bilo intervencije drugih oružanih snaga.

„Brodovi prolaze kroz koridor u moreuzu koji nije deo teritorijalnih voda nijedne obalne države. Ovaj tranzit kroz Tajvanski moreuz pokazuje podršku SAD ideji slobodnog i otvorenog pacifičkog regiona“, navodi se u saopštenju. .

Kineska vojska je odgovorila saopštenjem da prati kretanje brodova i da je „spremna da odgovori na bilo kakve provokacije”.

Peking smatra ostrvo Tajvan svojom suverenom teritorijom, iako ga Komunistička partija Kine nikada nije kontrolisala, pa stoga moreuz smatra delom svojih unutrašnjih voda. SAD tvrde da su deo moreuza međunarodne vode, pozivajući se na zakon koji navodi da se teritorijalne vode prostiru 12 nautičkih milja od obale zemlje.

Američki ratni brodovi su ranije redovno prolazili kroz moreuz.

Podsetimo, posjeta predsjednice Predstavničkog doma Nensi Pelosi početkom avgusta bila je najviša poseta jednog američkog zvaničnika ostrvu u poslednjih 25 godina. Kina je odgovorila velikim vojnim manevrima oko Tajvana lansiranjem projektila i sankcijama protiv Pelosi.

SAD su reakciju Pekinga nazvali preteranom. Američki državni sekretar Entoni Blinken izrazio je nadu da Peking „neće stvoriti krizu“ oko Tajvana i naglasio da bi eskalacija mogla da dovede do neželjenih posljedica koje niko, uključujući Kinu, ne želi.

Dvanaest dana nakon Pelosijeve posete, na ostrvo je stigla nova delegacija članova američkog Kongresa, a zatim i druge posjete.