Kovčeg kraljice Elizabete će biti prenet u London

Kovčeg kraljice Elizabete će biti prenet u London

Kovčeg kraljice Elizabete biće odvezen u London u utorak na kraju 24-časovnog mirovanja u istorijskoj katedrali u Edinburgu, gde su njen sin kralj Čarls i njegova tri brata i sestre držali tiho bdenje.

Čarlsu su se pridružili njegova sestra En i braća Endru i Edvard na 10-minutnom bdenju u ponedeljak u katedrali Svetog Džajlsa, gde su stajali, pognutih glava, na četiri strane kovčega, dok su članovi javnosti prolazili da odaju počast .

Dok je tužbalica sa gajdama bila jedini zvuk dok su vojnici sa kiltovima nosili kovčeg ranije tokom dana, četvorica članova kraljevske porodice napustili su bdenje u mraku uz zvuk aplauza ožalošćenih koji su se poredali ulicom.

„Bila sam zadivljena činjenicom da sam bila u katedrali sa kraljicom Elizabetom, na koju sam se ugledala celog života“, rekla je Mari Kler Kros (55). „Bilo je sjajno u pravom smislu te reči i tako je bilo tužno.“

Frensis Tejn (63) rekla je da je bila iznenađena kada je videla četvoro dece pokojne kraljice dok je ulazila u katedralu. „Bila sam preplavljena jer je bilo toliko toga da se prihvati“, rekla je ona.

Elizabeta je umrla u četvrtak u svojoj kući za odmor u Balmoralu, u Škotskom visoravni, u 96. godini nakon 70-godišnje vladavine, gurnuvši naciju u žalost.

Čarls (73), koji je automatski postao kralj Ujedinjenog Kraljevstva i 14 drugih kraljevstava, uključujući Australiju, Kanadu, Jamajku i Novi Zeland, putuje u četiri dela Ujedinjenog Kraljevstva pre sahrane, a posetiće Severnu Irsku u utorak.

U Belfastu će se sastati sa visokim političarima i verskim vođama i prisustvovati službi u gradskoj katedrali Svete Ane pre nego što se vrati u London.

Desetine hiljada ožalošćenih izašlo je u Škotsku, a velika masa se okupljala od ranih sati da posmatra procesije. U Londonu je ogroman broj ljudi ostavio cveće i poruke u dvorištu kraljevskih parkova.

Kraljičin kovčeg će napustiti Škotsku prvi put od njene smrti kada se uveče odveze u London, a zatim do Bakingemske palate.

U sredu će biti odnešen na lafetu kao deo velike vojne povorke u Vestminster Hol gde će početi period ležanja u državi do 19. septembra – dana sahrane.

Građanima će biti dozvoljeno da prolaze pored kovčega, koji će biti prekriven zastavom Kraljevskog standarda sa vladarskom kuglom i žezlom postavljenim na vrhu, 24 sata dnevno do jutra sahrane.

Smrt britanskog monarha sa najdužom vladavinom izazvala je suze i tople počasti, ne samo od kraljičine bliske porodice i širom Britanije, već i iz celog sveta – što je odraz njenog prisustva na svetskoj sceni već sedam decenija.