Kina se nikada neće odreći prava na upotrebu sile nad Tajvanom, kaže Si

Kina se nikada neće odreći prava na upotrebu sile nad Tajvanom, kaže Si

Na kineskom je narodu da reši pitanje Tajvana i Kina se nikada neće odreći prava na upotrebu sile, već će težiti mirnom rešenju, rekao je predsednik Si Đinping u nedelju na otvaranju velikog partijski sastanak.

Kina gleda na Tajvan pod demokratskom vlašću kao na sopstvenu teritoriju, uprkos snažnim primedbama vlade u Tajpeju, koja odbacuje tvrdnje o suverenitetu i kaže da samo ljudi ostrva imaju pravo da odlučuju o svojoj budućnosti.

Tenzije su dramatično porasle u avgustu nakon što je Kina organizovala ratne igre u blizini Tajvana posle posjete predsjednice Prijedstavničkog doma SAD Nensi Pelosi Tajpeju. Te vojne aktivnosti su nastavljene, doduše, smanjenim tempom.

U govoru na otvaranju 20. partijskog kongresa vladajuće Komunističke partije u Pekingu, Si je rekao da je Kina uvek „poštovala, brinula i koristila“ narodu Tajvana i bila posvećena promovisanju ekonomske i kulturne razmene širom Tajvanskog moreuza.

„Rešavanje pitanja Tajvana je sopstveni posao kineskog naroda, a na kineskom narodu je da odluči“, rekao je on.

„Insistiramo na težnji ka perspektivi mirnog ujedinjenja sa najvećom iskrenošću i najvećim naporima, ali nikada nećemo obećati da ćemo odustati od upotrebe sile i ostaviti mogućnost da preduzmemo sve neophodne mere.

Ta opcija ima za cilj „mešanje“ spoljnih sila i „veoma malog broja“ pristalica nezavisnosti Tajvana, a ne velike većine tajvanskog naroda, rekao je Si.

„Istorijski točkovi nacionalnog ujedinjenja i nacionalnog podmlađivanja se kotrljaju napred, a potpuno ujedinjenje otadžbine se mora postići, i mora se postići!“ uz dug aplauz.

U svom govoru povodom Dana državnosti u ponedeljak, predsednica Tajvana Cai Ing-ven rekla je da rat između Tajvana i Kine „apsolutno nije opcija“ i ponovila svoju spremnost da razgovara sa Pekingom.

Kina odbija da razgovara sa Cai, smatrajući je separatistom.

Peking je ponudio Tajvanu model autonomije „jedna zemlja, dva sistema“, istu formulu koju koristi za Hong Kong. Ali sve glavne tajvanske političke partije su odbile taj predlog i on, prema anketama, gotovo da nema podršku javnosti.