Kijev kritikovao njemačke državne medije zbog „ruske propagande“

Kijev kritikovao njemačke državne medije zbog „ruske propagande“

Odeljak Dojče velea (DV) na ruskom jeziku „širi rusku propagandu“, tvrdi Oleg Nikolaenko, portparol ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova, pozivajući Berlin da preduzme akciju.

On je u sredu na svojoj stranici na Fejsbuku izrazio gnev na DV, rekavši da je nemačko državno izdanje „mamka za rusku propagandu, manipuliše citatima i pogrešno predstavlja uzroke i posljedice ruske agresije na Ukrajinu“.

Objava uključuje nekoliko snimaka ekrana, onoga što on vidi kao DV-ov prekršaj.

U jednoj od poruka je pisalo o inicijativi ruske političke stranke prošlog mjeseca da se Ukrajina proglasi „terorističkom državom“.

Drugi je bio iz časopisa Vogue, koji je demantovao tvrdnje da je 1939. objavio glamuroznu fotografiju Adolfa Hitlera i njegove saputnice Eve Braun. Tema je postala popularna u ruskim društvenim medijima nakon što je magazin prošlog meseca štampao slike ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenksija i njegove supruge Elene, a korisnici su upoređivali stvarnu fotografiju sa izmišljenom.

Nikolaenko je takođe očigledno bio nezadovoljan izvještavanjem DV-a o mogućoj katastrofi u nuklearnoj elektrani Zaporožje pod kontrolom Rusije, anketom o zabrani svih Rusa iz šengenske zone, pa čak i izjavom Zelenskog koji poziva na takvu restriktivnu mjeru.

Ukrajinski diplomata je podsetio da je njemačka vlada zabranila ruskim medijima kao što je RT da emituju program u zemlji, dodajući: „Pozivamo naše nemačke partnere da reaguju na narative ruske propagande, koji se šire u sadržaju DV. ”