Italijanska liderka krajnje desnice optužena zbog objavljivanja videa silovanja

Italijanska liderka krajnje desnice optužena zbog objavljivanja videa silovanja

Liderka krajnje desnice Đorđa Meloni, koja je predvodila trku za sledećeg premijera Italije, optužena je u ponedeljak za sramnu predizbornu kampanju od strane njenih rivala nakon što je objavila video na kojem je ukrajinsku ženu silovao migrant u italijanskom grad.

55-godišnju ženu napao je tražilac azila iz Gvineje rano u nedjelju na trotoaru u gradu Pjaćenca, rekli su lokalni zvaničnici. Incident je snimio neko u stanu koji gleda na ulicu, a napadač je uhapšen.

Policija je potvrdila hapšenje i saopštila da je muškarac priveden dok se istraga nastavlja.

Meloni, čija stranka Braća iz Italije predvodi ankete uoči nacionalnih izbora 25. septembra, objavio je snimak na Tviteru, koji je postavljen na veb stranicu novina sa zamagljenom slikom, ali se jasno čuju plači žene.

„Ne može se ćutati pred ovom užasnom epizodom seksualnog nasilja nad Ukrajinkom koju je tokom dana u Pjaćenci izvršio tražilac azila“, napisala je Meloni. „Zagrljaj ovoj ženi. Učiniću sve što mogu da vratim sigurnost našim gradovima.“

Tvit je izazvao salvu kritika na mreži, kao i od Melonijevih političkih protivnika.

„Nepristojno je koristiti slike silovanja. Još nepristojnije je to činiti u izborne svrhe“, napisao je na Tviteru Enriko Leta, šef Demokratske partije (PD) lijevog centra.

Drugi centristički lider, Karlo Kalenda, nazvao je Melonijev tvit „nemoralnim“. Igiaba Scego, istaknuti italijanski pisac somalijskog nasleđa, optužio je Meloniju za iskorišćavanje žrtve silovanja.

„Ponuđen kao voajerizam za mamce za klikove umesto da bude zaštićen. Ova izborna kampanja je užasna“, napisala je ona.

Meloni, koja je pozvala na pomorsku blokadu sjeverne Afrike kako bi sprečila migrantske čamce da isplove, rekla je na Fejsbuku da su njeni rivali iskoristili silovanje da je napadnu, ignorišući žrtvu kako bi izbegli da se pozabave, kako je ona nazvala, hitnom situacijom za imigraciju.

Lettin post je rekao: „Poštovanje ljudi i žrtava je uvek na prvom mijestu“, a Kalenda je napisao „samo su žrtve važne“.