Globalne cijene kafe uskoro će rasti – VSJ

Globalne cijene kafe uskoro će rasti – VSJ

Smanjen prinos kafe u Brazilu, najvećem svijetskom uzgajivaču, mogao bi da izazove naglo povećanje cijena kafe širom svijeta u narednim mjesecima, objavio je u nedjelju Volstrit džurnal.

Prema podacima o trgovanju, fjučersi kafe porasli su za skoro 90% prošle godine nakon što su suša i mrazevi uticali na brazilsku proizvodnju. Cijene kafe su u februaru skočile na 10-godišnji maksimum na 2,59 dolara po funti i ostale su više nego prethodnih godina, što je povećanje od 18,06% u odnosu na prethodnu godinu prošle nedjelje na oko 2,23 dolara po funti.

Analitičari tržišta očekuju dalje poskupljenje zbog specifičnosti berbe kafe u Brazilu. Tradicionalno se odvija u dvogodišnjem ciklusu, pri čemu farmeri sakupljaju veće količine arabike u parnim godinama. Međutim, zbog ekstremnih vremenskih prilika u 2021. godini, očekivanja za ovogodišnju žetvu su niska, posebno imajući u vidu porast troškova đubriva i transporta.

Pored Brazila, plantaže u Kolumbiji, još jednom velikom izvozniku kafe, takođe su bile pogođene vremenom vlažnijim od uobičajenog. Prema nekim procijenama, napominje VSJ, očekuje se da će ovogodišnji prinosi na nekim farmama biti manji za 50%.

Prema izveštaju Međunarodne organizacije za kafu iz jula 2022., očekuje se da će se globalna potrošnja kafe povećati i nadmašiti proizvodnju do kraja godine, što bi, uz pad prinosa, moglo dovesti cijene kafe na nove rekordne vrednosti.