Ema Radukanu ispala sa US Opena

Ema Radukanu ispala sa US Opena

Odbrana Eme Radukanu njene titule u singlu u ženskom Otvorenom prvenstvu SAD završila je rano pošto je britanska tinejdžerka u utorak u Njujorku pretrpela poraz u prvom kolu rezultatom 6-3 6-3 od iskusne francuske rivalke Alize Kornet.

Radučanu, 19, zaprepastila je svet tenisa tako što je prošle godine izašla iz kvalifikacija za osvajanje titule na Flešing Medousu – okončavši 44-godišnje čekanje svoje zemlje na ženskog grend slem šampiona u pojedinačnoj konkurenciji.

U narednoj godini došlo je do blistavog niza sponzorskih ugovora, ali Raducanuovo vreme na terenu često je bilo okarakterisano frustracijama zbog nedosledne forme i iritacija zbog povrijeda.

Protiv 32-godišnjeg Korneta – oštroumnog operatera koji ove godine ubraja prvu svetsku teniserku Igu Sviateka među svoje grend slem skalpove – Radučanu se jurila i zezala na burnom stadionu Luis Armstrong, ali je otkrila da njen francuski rival dosledno ima odgovor za ono što je rekla bacio na nju.

Radučanu je morao da uzme medicinski tajm-aut da bi se izborio sa žuljevima na kraju prvog seta, a odgovorio je tako što je poveo sa 3-1 u drugom setu.

Ali Kornetova – čije je pojavljivanje značilo da je oborila ženski rekord u uzastopnim grend slem nastupima sa 63 – iskoristila je svoju lukavštinu da obuzda Radučanu, uzvratila je u sledećoj prilici i učinila to još dva puta da vidi set i meč.

Poraz znači da će Radučanu biti spremna da padne sa svog trenutnog VTA rejtinga broj 11 jer gubi bodove koje je branila od prošlogodišnjeg uspeha za titulu.

Govoreći nakon toga, Britanka je rekla da bi bila zadovoljna da se vrati nazad na rang listi.

„To je čista lista. Mogu da počnem ponovo“, rekao je Radučanu.

„Ne znam kakav će biti moj rang. Verovatno prilično nisko. Sa perspektive, zapravo kao 19-godišnjak, nisam imao lošu godinu.

„Da budem među prvih sto, da si mi to rekao pre godinu dana, prihvatio bih to.

Kornet, 40. rang na svijetu, u drugom kolu u Njujorku igra protiv Čehinje Katerine Sinjakove.