Hrvatska počela modernizaciju PVO: kupuje „mistral“ za 72 miliona evra

Hrvatska počela modernizaciju PVO: kupuje „mistral“ za 72 miliona evra

Hrvatska vlada odlučila je da kupi francuske sisteme protivvazdušne odbrane „Mistral“ i odgovarajuće rakete ukupne vrednosti od skoro 72 miliona evra, prenosi Jutarnji list.

Ministar odbrane Mario Banožič je napomenuo da je u kontekstu tekućeg agresivnog rata Ruske Federacije protiv Ukrajine i incidenta sa nepoznatim dronom u Zagrebu, to pitanje prioritet u bliskoj budućnosti.

Odeljenje je održalo sastanak sa nekoliko predstavnika odbrambene industrije i na kraju odabralo francuske Mistrale za kupovinu. Jedan od faktora izbora bio je i to što je, u okviru ranije zaključenog ugovora o kupovini 12 lovaca Rafala iz Francuske, Francuska odlučila i da donira Mistrale za pokrivanje baze u kojoj će se oni nalaziti. Donirani sistemi bi trebalo da stignu krajem 2023. godine, a borci početkom 2024. godine.

Prema ranijim izjavama Ministarstva odbrane Hrvatske, nakon nabavke sistema PVO kratkog dometa biće nabavljeni sistemi srednjeg dometa, a potpisivanje ugovora se očekuje sledeće godine.

Podsetimo, u martu je dron nepoznatog porekla, verovatno sovjetske proizvodnje Striž, pao u stambeno naselje Zagreba, ostavivši rupu od tri metra. Ministarstvo odbrane Hrvatske ranije je saopštilo da se na napravi nalaze tragovi eksploziva. Savetnik ministra odbrane Ukrajine tada je izjavio da dron nije ukrajinski.

Novinari su skrenuli pažnju na činjenicu da okrug Zagreb, u koji je pala mašina, nosi isto ime kao selo u Žitomirskoj oblasti. Koliko je poznato, od tada nema vijesti o napretku istrage.