Kina kupuje rusku naftu iznad granice cijene

Kina kupuje rusku naftu iznad granice cijene

Ruska ESPO nafta sa Dalekog istoka prodaje se iznad granice cene od 60 dolara po barelu koju je nametnuo Zapad u Aziji, izvestio je Blumberg u petak, zaključujući da Moskva možda koristi sopstvene tankere i osiguranje da bi zaobišla sankcije.

Nezavisni provajder informacija o cenama Argus Media u četvrtak i brojne kineske nezavisne rafinerije koje su već rezervisale terete nafte za taj mesec su procenile izvoznu cenu za ESPO klasu za januarske isporuke na 67,11 dolara.

EU, zemlje G7 i Australija su 5. decembra uvele ograničenje cena na izvoz ruske nafte preko mora od 60 dolara po barelu. Njime se zapadnim kompanijama zabranjuje da pružaju osiguranje i druge usluge za isporuke ruske nafte, osim ako je teret kupljen na ili ispod postavljenu cenu.

Trgovci upoznati sa ovim pitanjem rekli su za Bloomberg da bi prodaja ESPO sirove nafte iznad gornje granice mogla da znači da Rusija obezbeđuje tankere i sama osiguranje za pošiljke koje se mogu isporučiti sa Dalekog istoka u Kinu za nekoliko dana.

Kina, najveći ruski kupac nafte, nije potpisala ograničenje cena, a trgovci kažu da posluju kao i obično.

Nezavisne rafinerije su dominantni kupci ESPO klase i „ne mare baš za gornju granicu cena. Sve što rade je da analiziraju brojke da vide da li isporučene cene donose dobar profit ili ne“, rekao je Rojtersu ranije ove nedelje izvršni direktor trgovine iz neimenovane nezavisne rafinerije.

Najmanje jedan ESPO teret sa dolaskom u decembar prodat je nezavisnoj rafineriji uz popust od 6 dolara po barelu u odnosu na februarsku cenu ICE Brent na bazi isporuke franko brod (DES), preneo je Rojters, pozivajući se na trgovce upoznate sa dogovorom. Po trenutnoj ceni nafte tipa Brent, to znači da je ESPO teret prodat za oko 68 dolara po barelu.

U oktobru su mediji izvestili da ruski naftni glavni Rosnjeft proširuje svoj posao čarteringa tankera, u pokušaju da pomogne kupcima u regionima koji nisu pod sankcijama da dobiju zalihe nafte bez odlaganja, nakon što embargo EU stupi na snagu. U izveštajima se navodi da su kupci tražili od Rosnjefta da obezbedi isporuku do krajnjeg odredišta i pokrije troškove osiguranja i transporta.

Rusija je više puta govorila da neće prodavati naftu zemljama koje podržavaju ograničenje cijena.