Hiljade migranata probili granicu SAD

Hiljade migranata probili granicu SAD

Oko 2.400 ilegalnih imigranata prešlo je u nedjelju uveče američko-meksičku granicu u El Pasu u Teksasu. Fok Nevs je naveo da su meksička policija i nevladine organizacije pomogli mnogima da uđu u SAD, gde ih vlasti neće zadržavati.

Video snimak koji je snimio reporter kanala Bill Melugin prikazuje „preko 1.000 ljudi“ kako prelazi Rio Grande u El Paso, a Melugin je opisao masu kao „najveću pojedinačnu grupu koju smo ikada videli“.

Podaci koje su u ponedeljak objavile vlasti El Pasa govore da je samo na ovom prelazu službenici carine i granične zaštite naišli na 2.399 migranata u prethodna 24 sata, dok je 5.105 bilo u pritvoru u teksaškom gradu od ponedeljka, a 1.178 je pušteno u SAD tog dana.

El Paso je popularan prelaz za migrante, od kojih 70 odsto dolazi iz Venecuele, prema gradskim statistikama. Ni vlasti El Pasa ni CBP ne zadržavaju ove migrante, a kada budu procesuirani, onda su slobodni da putuju unutar SAD, pod uslovom da se pojave na budućem sudu.

Prosečno vreme čekanja na ove sudske datume trenutno iznosi 785 dana, a migranti u nekim jurisdikcijama mogu slobodno da ostanu u SAD do 25 godina dok se njihovi slučajevi na kraju ne saslušaju.

Ova politika je poznata kao „Uhvati i pusti“, a ponovo ju je postavio predsednik Džo Bajden tokom svoje prve nedelje na funkciji. Bivši predsednik Donald Tramp suspendovao je politiku iz Obamine ere 2017. i primenio politiku „Ostani u Meksiku“ dve godine kasnije, po kojoj su migranti koji traže azil deportovani u Meksiko da čekaju na sudska saslušanja.

Rekordan broj ilegalnih imigranata ušao je u SAD tokom Bajdenovog mandata, a CBP je zabeležio više od 2,3 miliona susreta duž cele meksičke granice tokom finansijske 2022. godine, u odnosu na 458.000 u 2020.

U zasebnom video snimku koji je objavio Melugin navodno se vide vozila meksičke policije koja prate autobuse pune migranata do Sijudad Huareza, na meksičkoj strani prelaza El Paso. Nevladine organizacije su tada navodno primile migrante, prije nego što su ušli u SAD.