Hag želi izuzeće od sankcija Rusiji – Rojters

Hag želi izuzeće od sankcija Rusiji – Rojters

Hag u Holandiji je otkrio da će tražiti od EU da mu odobri privremeno izuzeće od sankcija protiv Rusije. Grad, poznat kao sjedište Međunarodnog krivičnog suda, navodno želi da nastavi da kupuje prirodni gas od ruskog energetskog giganta Gasproma dok se ne pronađe alternativni snabdevač.

Kako prenosi agencija Rojters, Haško gradsko veće je u četvrtak iznelo svoje planove, ističući da su opštinske vlasti u junu i julu održale tender širom EU, ali nisu uspele da pronađu zamenu za ruski gas.

Sankcije EU, uvedene kao odgovor na rusku vojnu ofanzivu na Ukrajinu, znače da sve vlade i javna tela u bloku moraju da raskinu postojeće ugovore sa ruskim kompanijama do 10. oktobra.

Vlasti u Hagu su uverene da će sporazum sa alternativnim dobavljačem na kraju biti postignut, ali ne pre isteka oktobarskog roka, kao što je navedeno u pismu gradskom veću koje je poslala zamenica gradonačelnika Saskia Bruines, a citira Rojters.

„Tražićemo izuzeće za naš trenutni aranžman do 1. januara 2023. kako bismo garantovali sigurnost snabdevanja i olakšali pregovore“, rekao je zvaničnik.

Bruines je, kako se izveštava, izrazio uverenje da će EU dati gradu izuzeće, pošto je Hag u dobroj nameri pokušao da pronađe zamenu. Ona je, međutim, priznala da će svaki novi ugovor biti znatno skuplji od onog koji grad trenutno ima sa Gaspromom.

Evropska komisija tek treba da komentariše ovo pitanje.

Za Hag se kaže da je prva holandska opština koja je zatražila izuzeće, a mnogo više gradova i mesta u Holandiji ima ugovore sa Gaspromom.

Cijene prirodnog gasa u Evropi dostigle su rekordne vrijednosti ubrzo nakon početka ruske vojne kampanje protiv Ukrajine. Iako su se od tada izjednačili, fosilno gorivo ostaje znatno skuplje nego prošle godine.

Pored toga, Rusija je poslednjih meseci prekinula isporuke gasa navodeći tehničke probleme izazvane zapadnim sankcijama. Evropski potrošači, zauzvrat, optužuju Moskvu za oružje u izvozu energije.