Gladna i neuhranjena, sjeveroistočna Nigerija trpi humanitarnu krizu

Gladna i neuhranjena, sjeveroistočna Nigerija trpi humanitarnu krizu

Ležeći na malom krevetu pored svoje majke, 14-mesečna Ajša Usman zuri u prazno, očiju uvučenih u duplje i vidljivih rebara.

Ona je poslednji dolazak u centar za lečenje teško neuhranjene djece na sjeveroistoku Nigerije, gde je dugogodišnja islamistička pobuna iskorenila milione, primoravajući farmere da napuste polja i uzrokujući nestašicu hrane.

Oko 1,74 miliona djece mlađe od 5 godina suočava se sa akutnom neuhranjenošću u ovoj oblasti, saopštila je Kancelarija Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih poslova.

Militantna grupa Boko Haram i njen ogranak Islamska država Zapadnoafrička provincija bore se protiv nigerijskih snaga bezbednosti na severoistoku više od decenije, raselivši više od 2 miliona ljudi i ubivši stotine drugih, kažu humanitarne agencije.

U centru za lečenje u bolnici Damaturu, u glavnom gradu države Jobe, Aišina majka Fatima rekla je da je bilo dana kada njena porodica odlazi na spavanje gladna zbog nedostatka hrane.

To je zato što su u njenom selu Babangida, nekih 50 kilometara od Damaturua, islamistički pobunjenici naterali seljane da napuste svoje farme, rekla je ona za Rojters. Nekada je donosila ogrevno drvo za prodaju, ali kaže da je to prestalo jer je postalo preopasno da se upusti u šumu.

„Ponekad dobijamo hranu za jelo, a ponekad ne“, rekao je 35-godišnjak.

Njena ćerka ima 4,7 kg (10 lb), što je manje od polovine prosečne težine djece njenog uzrasta. Neki od organa devojčice su se zatvorili kada je stigla u bolnicu, rekao je lekar.

Dobila je injekciju i počela je da dobija hranu preko sonde, a doktorka je rekla da polako reaguje i da se poboljšava.

OCHA Ujedinjenih nacija ove godine treba milijardu dolara da pomogne 5,5 miliona ljudi, uključujući žene i djecu, u hrani u tri države Borno, Adamava i Jobe.

OCHA je prikupila samo 42% potrebnih sredstava osam mjeseci u godini, navodi se u brifingu za novinare.

Neki međunarodni donatori prebacili su finansiranje na druga mjesta, uključujući Ukrajinu, Etiopiju i Avganistan, koji se takođe suočavaju sa povećanim humanitarnim potrebama, kaže OCHA.

Međutim, do 5.000 dece na severoistoku Nigerije je u opasnosti da umru u naredna dva meseca ako sredstva ne stignu, rekao je Džon Mukisa, koordinator sektora za ishranu u agencijama UN.

Preko puta Fatiminog kreveta, 21-godišnja Sahura Hasan dovela je svog sina u centar za lečenje Damaturu jer je prestao da jede, imao temperaturu, nije mogao da sedi i bio je teško dehidriran.

„Većina problema koje primećujemo u ovim oblastima lokalne samouprave je zbog lošeg pristupa hrani zbog nesigurnosti, a postoji i nedostatak hrane u svakom od domaćinstava“, rekao je za Rojters Japhet Udokvu, lekar zadužen za centar za lečenje. .

Poljoprivreda održava egzistenciju na sjeveroistoku, ali nesigurnost, rastuća cijena đubriva i dizela, kao i poplave i suša zbog promene klime, ujedinili su se u moćnu silu koja menja živote.

Nigerijska vlada kaže da pobeđuje u borbi protiv pobunjenika na severoistoku i da su neke oblasti sada očišćene od militanata i da su bezbedne za seljane da se vrate i obrađuju.