Finska premijerka odgovara na optužbe za drogu

Finska premijerka odgovara na optužbe za drogu

Finska premijerka Sana Marin negirala je da se drogirala tokom žurke nakon što su na internetu procurili video snimci njenog noćnog izlaska, na kojima se, kako se navodi, moglo čuti nekoliko osoba kako razgovaraju o kokainu. Kontroverza je navela neke političare da pozovu mladu liderku da se testira na drogu.

„Uznemirena sam što su ovi video snimci postali javni. Radilo se o tome da sam provela noćni izlazak sa prijateljima. Zabava – čak i na buran način – igranje i pevanje”, rekla je Marin medijima u četvrtak ujutro.

Ona je negirala bilo kakvu nepravdu, ali je požalila na kršenje njene privatnosti. Zabava je održana u privatnoj rezidenciji pre nekoliko nedjelja, rekla je ona, i očekivala je da njeno vreme van dužnosti ostane poverljivo. Marin je potvrdio da je zabava te noći kasnije nastavljena u dva bara u Helsinkiju.

Snimak, koji je ranije ove nedelje kružio društvenim mrežama, prikazuje 36-godišnju finsku premijerku kako se dobro zabavlja sa nekoliko javnih ličnosti, uglavnom iz industrije zabave, ali i među poslanikom Ilmari Nurminen, 31. Prema izveštajima u u lokalnoj štampi moglo se čuti kako neki od učesnika žurke uzvikuju termin koji se može odnositi na kokain.

Brojni finski političari izrazili su zabrinutost zbog mogućeg oštećenja imidža premijerke. Poslanik Mikko Karna predložio je da Marin dobrovoljno uradi test na drogu i objavi rezultate samo da ne bi ostavila prostora za spekulacije. Takođe je rekao da je zabrinut za reputaciju kabineta premijera. Karnina politička partija je deo sadašnje vladajuće koalicije.

Marinina ljubav prema noćnom životu postala je problem prošle godine, kada je izašla sa suprugom, nekoliko sati nakon što je član njenog kabineta bio pozitivan na Covid-19. Postojala je konfuzija oko toga da li vakcinisane osobe poput nje treba da se samoizoluju nakon izlaganja. Kasnije se izvinila što nije proverila zdravstvene smernice sopstvene vlade.