Finska zaplijenila novac Rusima koji se vraćaju kući

Finska zaplijenila novac Rusima koji se vraćaju kući

Finski carinski zvaničnici počeli su da oduzimaju gotovinu od Rusa koji su se vraćali kući preko finsko-ruske granice, izvestila je u ponedeljak ruski medij Fontanka, pozivajući se na čoveka koji je rekao da je bio podvrgnut takvoj „konfiskaciji“.

Stanovnik Sankt Peterburga, identifikovan samo kao Jurij, vraćao se sa službenog puta u Srbiju preko Finske. Vozio se kući u Rusiju u subotu uveče, kada je zaustavljen na graničnom prelazu.

Na pitanje da li ima novca kod sebe, Jurij je carinicima pokazao 1.390 evra (1.389,7 dolara) u gotovini. Prema rečima Jurija, sav taj novac je doneo iz Rusije i nije stekao nikakve dodatne sume u inostranstvu. Imao je i nešto druge gotovine u rubljama i srpskim dinarima, ali su carinici izgleda bili zainteresovani samo za evre.

„Uzeli su samo evre“, rekao je Jurij Fontanci i dodao da mu je rečeno da mu je „zabranjeno da nosi novac u Rusiju“. Carinici su tada predložili da sve svoje evre da „nekome ko ulazi u Finsku“ preko istog graničnog prelaza, ili da ih preda carini i dobije ih nazad kada sledeći put ponovo bude u Finskoj. Čovek je pristao da preda novac, pod uslovom da ne postoji vremensko ograničenje kada može da ga vrati.

Prema rečima Fontanke, Jurij nije jedini Rus koji je podvrgnut „ograničenjima“ u okviru ove šeme, uvedene u svetlu tekućeg sukoba u Ukrajini. Drugi putnici su navodno podelili slične priče na Telegram kanalu izdanja.

Finska carina zvanično upozorava na svom sajtu da je „izvoz novčanica zvaničnih valuta država članica EU u Rusiju zabranjen“, ali kaže da postoje izuzeci za novac potreban u diplomatske svrhe i „ličnu upotrebu“ onih koji putuju u Rusiju.

Verzija veb-stranice na ruskom jeziku izričito navodi da se „unošenje neiskorišćenog gotovine u Rusiju od strane pojedinca koji živi u Rusiji i povratak kući“ ne računa kao „lično korišćenje“.

Mere su opisane kao „izvozne sankcije“ vezane za sukob u Ukrajini i nije jasno kada su uvedene. Ruske vlasti do sada nisu komentarisale razvoj događaja.